Chalmerister fick Bostadspriset 2011Många chalmerister fanns bland pristagarna när Sveriges Arkitekters Bostadspris delades ut i fredags.
Mikael Stenqvist (A03), Thomas Landenberg (A99), Kajsa Sperling (A00), Anna Graaf (V96) och Nadja Lindhe (V88) fick priset för Äppelträdgårdens Atriumradhus intill Frölunda Torg i Göteborg.
Listan över inblandade arkitekter och ingenjörer med examen från Chalmers är lång på Bostadsprisets hemsida. Byrån där de talangfulla chalmeristerna jobbar är White Arkitekter, där Mikael Stenqvist och Thomas Landerberg varit ansvariga arkitekter.
Kajsa Sperling har ansvarat för radhusens ljusdesign, medan Anna Graaf och Nadja Lindhe arbetat med projektets hållbarhetsaspekter.
White Arkitekter har varit både arkitekt och byggherre för Äppelträdgårdens atriumradhus – ett koncept som är relativt ovanligt i branschen.
Chalmeristen Magnus Borglund (A73) är White Arkitekters styrelseordförande och ansvarig för företagets egenregiprojekt
– Priset är en bekräftelse på vårt sätt att ta helhetsansvar från ax till limpa, säger han i ett pressmeddelande.
Helhetskonceptet innebär att alla kompetenser inom företaget involveras – projektledning, miljö, ingenjörer, arkitekter, landskap, bild, ljus, beskrivning och kalkyl.
– Vi gör det för att pröva och tillföra nya lösningar på bostadsmarknaden. Helhetsgreppet gör att vi kan sätta arkitektur och långsiktig boendeekonomi framför kortsiktig ekonomi för projektet. Resultatet blir annorlunda i stort och smått, säger Magnus Borglund.
Han tog personligen emot priset vid utdelningsceremonin i Stockholm i fredags tillsammans med kollegorna Mikael Stenqvist och Thomas Landenberg, samt Sven Steen från FO Peterson & Söner, som varit byggherrar i samarbete med White.

Juryns motivering:
För ett modernt och nutida projekt som är ett inspirerande exempel på komplettering av ett miljonprogramsområde. Äppelträdgården är ett positivt tillägg som ger ett lyft till kringmiljön och har ett varierat utbud av upplåtelseformer. Med sin tvåvåningsskala och egensinniga identitet kontrasterar området mot, och berikar, stadsdelens i övrigt högresta bebyggelse. Tillskottet av dessa marklägenheter möjliggör en boendekarriär inom närområdet för dem som önskar. Atriumhusen har ett starkt nutida uttryck med internationella influenser. Bostäderna är gestaltade med en hög inlevelseförmåga med fin detaljering och utsuddade gränser mellan ute och inne.

Bland de fyra nominerade byggnadsverken fanns även Sven-Harrys bostäder och konsthall, som ritats av Anna Höglund (A99) och Gert Wingårdh (A75).

Foto: Kalle Sanner

Läs mer:
Bostadspriset 2011 på Sveriges Arkitekters hemsida >>>
www.arkitekt.se/s68104

Äppelträdgården i Göteborg vinner årets Bostadspris >>>
www.white.se/newspost?appeltradgarden-i-goteborg-vinner-arets-bostadspris

Wingårdh och Höglund kan få Sveriges Arkitekters Bostadspris >>>
chalmersalumni.wordpress.com/2011/11/07/wingardh-och-hoglund-kan-fa-sveriges-arkitekters-bostadspris/