Så gjordes Chalmers nya programkatalog


Omslaget till Chalmers nyutkomna programkatalog skapades med nanoteknik.
I den här filmen får du se hur det gick till.
Det är doktoranderna Philip Krantz och Niclas Lindvall vid Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap på Chalmers som ligger bakom omslaget till programkatalogen.
– I vanliga fall använder vi nanoteknik för att bygga supraledande komponenter till kvantdatorer, så att göra världens (antagligen) minsta katalogomslag var minst sagt nytt – och väldigt roligt, berättar Philip Krantz.
Philip Krantz och Niclas Lindvall skapade omslaget i Chalmers renrum, ett extremt rent laboratorium för bland annat nanoteknik.
Ett av stegen i tillverkningen var att skriva designmönstret på en kiselplatta med en elektronkanon. När nano-omslaget var klart tog de en bild av det med ett elektronmikroskop, och den bilden förstorades sedan 1 773 gånger för att passa i katalogens A4-format.
Bilden här nedan är hämtad från elektronmikroskopet, och visar omslaget, som är cirka 0,1×0,1 millimeter i storlek. Texten är skriven med ett guldlager på 100 nanometer, vilket ger en bra kontrast mot kiselunderlaget.
Johan Wetterberg, kommunikatör på Chalmers, förklarar att syftet med omslaget är att ge studenter en direkt inblick i hur spännande det är att plugga på högskolan.
– Vi ville göra något för att visa samspelet mellan teknik och kreativitet, och att man som Chalmersstudent får möjlighet att skapa och testa sina idéer på riktigt. Oavsett om det handlar om en bro, en mobil-app – eller världens minsta katalogomslag, säger han.
Katalogen premiärvisades på utbildningsmässan Kunskap & Framtid i Göteborg förra veckan, både i tryckt form och i förminskat utförande.
Båda versionerna följer naturligtvis med på Chalmers svenska mässturné. Mikroversionen beundras med fördel i mikroskop i en alldeles egen glasmonter.