Från pojkrummet till vd-stolen på 30 minuterHans enkla affärsidé: rabatter på nätet. 

I går berättade chalmeristen och it-entreprenören Alexander Hars (D01) om sin livsresa på ett frukostmöte med 260 deltagare.
– Hur hårt man än sliter måste man ha en stor portion tur för att lyckas. Jag är väldigt ödmjuk inför det, säger han.
Alexander Hars framgångssaga är en berättelse om ett ihärdigt och envist grovgöra och extrem uthållighet. Men det började på Chalmers 1997, dit den då 19-årige ynglingen från Munkedal kom för att plugga datorteknik.

”En riktig datanörd”
– Jag var en riktig datanörd som älskade att programmera och åka på demopartyn i stora gymnastikhallar. Där satt man i tre-fyra dagar åt gången framför sin medhavda dator med mackor och cola, och så programmerade man så länge man orkade. Det var en väldigt speciell kultur. Många av mina vänner därifrån har gått vidare och jobbar som spelutvecklare i dag – det var det största som gällde, minns Alexander Hars och visar bilder från ett av alla dessa demopartyn.
Ofta satt han hemma i pojkrummet och programmerade till långt in på småtimmarna. På Chalmers mötte han Lars Karlsson, som pluggade teknisk fysik och fortfarande är hans kompanjon och affärspartner.
– Jag hade aldrig kunnat göra det här ensam, säger Alexander Hars om sin vän.
Han berättar hur Lars Karlsson ringde en morgon och meddelade att de båda fått ett erbjudande om ett jobb som skulle inbringa 50 000 kronor.
– Jag tyckte det var jättemycket pengar och satt och räknade ut hur många pizzor man skulle kunna köpa!

Vändpunkten kom
Detta första uppdrag blev början på ett hittills mer än tio år långt samarbete mellan Alexander Hars och Lars Karlsson. Back on track hette deras första produkt. Det var en programvara som återställde kraschade datorer, och bildade stommen i it-bolaget System OK som de drev tillsammans under åren 2002 till 2006.
Efter några inledande hundår kom vändpunkten när System OK fick in en fot på hem-pc-marknaden. Mellan 2004 och 2005 ökade omsättningen från en miljon till 20 miljoner kronor.
– Vi upplevde en fantastisk tillväxt när vi väl hittade rätt och fick se hur det verkligen exploderade. Att Chalmers Innovation gick in och vågade satsa till en början är vi fortfarande extremt tacksamma för.
Alexander Hars är en rapp och rolig talare, som delar med sig av en och annan humoristisk anekdot från livet:
– På kvällen efter vårt första kundmöte kom det fram tre tjejer och undrade om vi var The Hives! Det är fortfarande det bästa som har hänt mig, skojar Alexander Hars, som på håll faktiskt påminner lite grann om det firade rockbandets dramatiske sångare Howlin’ Pelle Almqvist.

Gjorde allt själva
Man förstår också av det han säger att livet som entreprenör är långt ifrån den glamorösa räkmacka det stundtals verkar vara.
– I början gjorde vi precis allting själva. Det är inte bara fina styrelsemöten, utan man måste städa också. Men det ger en förståelse för verksamheten om man är med och bygger upp den från noll, säger Alexander Hars.
Han väjer inte heller för de motgångar som varje entreprenör råkar ut för på vägen upp. Ett svårt bakslag var när System OK först köptes upp med löfte om att få behålla utvecklingen i Göteborg, men sedan avvecklades efter mindre än ett år.
– Det var inte roligt att tvingas komma hem från USA med det beskedet, minns Alexander Hars.
De senaste åren är det nya projektet Let’s deal som gäller för Alexander Hars och Lars Karlsson. Hars är vd i bolaget som ägnar sig åt att erbjuda rabatter på varor och tjänster till vanliga konsumenter.
– Man förköper helt enkelt kuponger på nätet som man sen löser in mot saker att se, göra, äta eller uppleva. Vi använder nätet för att få iväg folk till butikerna, förklarar Alexander Hars.
Varje deal gäller bara i ett dygn och på hemsidan kan man se hur många som nappat.
– Vi märker att det här också skapar nya arbetstillfällen hos de företag vi samarbetar med. För mig handlar entreprenörskap och tillväxt om att skapa jobb.

Från fyra till 38 anställda
Sedan Let’s deal lanserades i mars 2010 har det bara gått uppåt. Bolaget har gått från fyra till 38 anställda och har kontor i Sverige och Norge. Sajten har i dag 280 000 medlemmar som tillsammans sparat 85 miljoner kronor på att utnyttja rabatterna.
Norska mediekoncernen Schibsted – som äger bland annat Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Blocket – köpte in sig i Let’s deal i december 2010.
I våras kom Hars och Karlsson på andra plats när branschtidningen Internetworld korade årets webbentreprenörer.
– Det har gått mycket fortare än vi kunde tänka oss. Det är en otroligt spännande resa som vi inte riktigt vet var den kommer att sluta. Vi vet bara att vi vill vara störst! säger Alexander Hars.

Chalmeristen och it-entreprenören Alexander Hars mötte åhörarna i hörsalen RunAn i Chalmers kårhus vid ett frukostmöte arrangerat av Chalmers, Göteborgs universitet och Connect Väst. Frukostmötet ingick i serien ”Gothenburg for Entrepreneurs” (G4E) som syftar till att sammanföra näringsliv och akademi. G4E är GU och Chalmers gemensamma projekt för entreprenörsutbildning.

Connect Väst är en ideell organisation som bidrar till fler jobb i Västra Götaland och Kungsbacka. Organisationen stöds och finansieras av näringslivet, VGR, Region Halland, högskolor och universitet, kommunalförbund och sparbanksstiftelser över hela Västra Götalandsregionen.

Kontaktperson för Chalmers samarbete med Connect Väst är Anna-Lena Nyberg, annnyb@chalmers.se

En kommentar