Azar i SVT-intervju om FN:s klimatmöte


– Ju längre vi väntar, desto allvarligare blir det.
Det säger chalmersprofessorn Christian Azar (F91, tekn dr EoM 96) i en färsk intervju på SVT Play inför FN:s klimatmöte i Durban, som inleds på måndag.
Se intervjun i sin helhet i Alumnibloggen.
Christian Azar är professor i hållbara energi- och materialsystem på Chalmers och bland annat författare till den mycket uppmärksammade boken ”Makten över klimatet”. Den välkände klimatexperten är även ledamot i FN:s klimatforskningspanel IPCC.
SVT:s reporter Frida Björk har träffat Azar på hans arbetsrum på Chalmers för ett samtal inför de stundande förhandlingarna.
Men när världens ledare samlas i Durban i Sydafrika för FN:s klimatmöte COP17, som pågår mellan den 28 november och 9 december, är Christian Azar inte särskilt optimistisk:
– Det tråkiga är nog att vi inte kan förvänta oss speciellt mycket. Man kommer säkert lösa en del detaljfrågor, men den stora huvudfrågan – att få till stånd ett bindande avtal för att minska utsläppen av koldioxid – kommer man med största sannolikhet inte att uppnå, säger han till SVT.
Azar ser flera orsaker till det: bland annat att världens länder i första hand är där för att bevaka sina egna intressen, och att USA:s president Barack Obama är bakbunden av en kongress som motsätter sig ett bindande avtal.
– Om inte USA går med på det, kommer inte heller Kina att göra det. Det är ett spel mellan de här två stora länderna, och kärnan är den amerikanska kongressen, som ännu inte är med på tåget, säger Azar.
Samtidigt vänder han sig emot domedagsmetaforer som att det skulle vara försent att göra något, och att vi därför lika gärna kan låta bli.
– Om man skulle hävda att vi är ute i sista sekunden, skulle det låta som det inte fanns nån anledning att kämpa fem år senare. Och fem år senare kommer vi fortsätta att säga att vi inte har så mycket tid på oss. Men ju längre vi väntar, desto allvarligare blir det, säger Christian Azar.
Vad ser du för utveckling om det fortsätter att gå så här långsamt?
– Temperaturen kommer att öka och klimatförändringarna kommer att bli allvarligare. Om vi inte gör något åt klimatproblemen kanske vi har klimatförändringar inom en hundraårsperiod som är nästan lika stora som de var när vi gick från istid till icke-istid. Sådana förändringar tar ungefär 10 000 år, nu kan de ske på hundra år. Vi riskerar att utsätta planeten för oerhört stora påfrestningar, säger Christian Azar.

Foto: SVT

Läs mer om FN:s klimatmöte i Durban >>>
www.cop17-cmp7durban.com

Läs mer om Christian Azar >>>
www.maktenoverklimatet.se