Carolina Fredriksson får Mare Kandre-priset 2011Chalmeristen och författaren Carolina Fredriksson går från klarhet till klarhet.

Först fick hon lysande recensioner och hyllades av alla för romandebuten ”Flod” (Albert Bonniers förlag).
Sedan nominerades hon smått sensationellt till Augustpriset.

Nu belönas Carolina Fredriksson med Mare Kandre-priset 2011.
Det är tidskriften 10tal som varje år delar ut ett fint pris till minne av den egensinniga författaren Mare Kandre (1962-2005). Priset går till en ung författare som skriver i Mare Kandres anda.
Carolina Fredriksson har i många intervjuer framhållit Mare Kandre som en av sina stora litterära förebilder och inspirationskällor. Er trogne bloggare kan därför ana att det måste kännas mycket stort och hedrande att få ett pris till hennes minne.
Här är prisjuryns motivering:
”För att hon på ett återhållsamt, rytmiskt språk lyckas förankra sin berättelse realistiskt på en obestämd plats i en obestämbar tid, och samtidigt göra den surrealistiskt drömartad och dystopisk. Med koncentration i det korthuggna språket gestaltar hon barns verklighet och utsatthet i en outhärdlig vardag, konsekvent skildrad ur barnets perspektiv och på barnets villkor. Den arkitektoniskt detaljrikt beskrivna bron bildar ramen för berättelsen, men genom de knappa, karga replikerna och en söndertummad gammal atlas kan barnen också förflyttas från det grymma livet under bron till en ljusare, mer sagolik värld. Författaren skriver lika knivskarpt som sinnligt fram barnets kraft att med fantasins hjälp skapa sitt eget universum, mer uthärdligt än den värld barnet hamnat i.”
Carolina Fredriksson tog emot utmärkelsen vid en ceremoni under Stockholms Internationella Poesifestival den 24 november. Hon är född 1985 och studerar till vardags arkitektur på Chalmers.
Tidigare mottagare av Mare Kandre-priset är Ann Hallström (2010), Jonas Brun (2009), Ida Börjel (2008), Sara Hallström (2007) och Anne Swärd (2006). Priset delas ut i samarbete med Tidskriften 10tal och Mare Kandres familj med stöd av Albert Bonniers stipendiefond.
I 2011 års prisjury satt Jan Arnald, Cecilia Davidsson, Cilla Naumann, Ulf Karl Olov Nilsson, Marie Silkeberg och Daniel Sjölin, samt ordföranden Albert Bonnier.
Alumnibloggen gratulerar Carolina till ännu en framgång!

BOKSIGNERING
Den 8 december signerar Carolina Fredriksson sin bok i Cremonas bokhandel på Campus Johanneberg mellan klockan 11.30 och 13.30. Passa på att köpa ett exemplar till dig själv eller en vän!
Carolina läser ett stycke högt ur sin bok klockan 12.45-13.00.

Foto: Tidskriften 10tal och Jan-Olof Yxell (bilden t v)

Läs tidigare inlägg om Carolina Fredriksson >>>
chalmersalumni.wordpress.com/?s=carolina+fredriksson

Läs mer om Mare Kandre-priset >>>
www.10tal.se/?p=1494

Läs mer om Mare Kandre >>>
marekandre.se