Årets kemipristagare föreläser på ChalmersNobelpristagaren Dan Schechtman gästar Chalmers den 15 december.
Alla intresserade välkomnas till en kostnadsfri föreläsning, där årets kemipristagare berättar om sin upptäckt av kvasikristallerna – “The Discovery of Quasicrystals”.
Vetenskapsjournalisten Karin Bojs lyfter i Dagens Nyheter i söndags fram Dan Schechtman som ”ett ovanligt vackert exempel” på en forskare som modigt vågat gå mot strömmen:
”År 1982 hittade han kristaller som ingen trodde fanns. De kallas för kvasikristaller, eftersom de på ett sätt är regelbundna men ändå har ett mönster som aldrig upprepar sig”, skriver Karin Bojs.
Hennes kolumn handlar om hur egensinne och självförtroende att stå upp när det blåser, kan leda till exceptionella framgångar.
Det kan gälla Apple-grundaren Steve Jobs.
Det kan gälla fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic.
Och det kan gälla årets Nobelpristagare i kemi, israelen Dan Schechtman.
För nog stormade det när han gjorde sin nu prisbelönta och erkända upptäckt. Alla var emot honom, ingen trodde honom.
Karin Bojs skriver om hur Schechtmans chef försökte få honom att lämna forskargruppen för att inte skämma ut den, och hur chefen ”kom dragandes med en grundläggande lärobok i kristallografi för att visa hur fel Schechtman hade.”
En tidigare Nobelpristagare och världens just då ledande kemist, kallade Schechtmans upptäckt för nonsens, och det tog mer än två år innan hans rön publicerades i en vetenskaplig tidskrift.
Men historien skulle ge Dan Schechtman rätt – och tvinga hans antagonister till avbön:
”När rönen väl var publicerade kröp det fram att flera forskare tidigare hade gjort samma iakttagelse. Men till skillnad från Schechtman hade de inte vågat lita på sina resultat, de trodde mer på läroböckerna och äldre kolleger”, skriver Karin Bojs.
Men Karin Bojs påpekar också klokt att egensinne kan gå för långt:
”Det är en hårfin skillnad mellan att våga gå sin egen väg och att gå vilse”, skriver hon.

Välkommen till Chalmers kårhus den 15 december
Den 15 december klockan 18.00-19.00 föreläser Dan Schechtman i hörsalen RunAn i Chalmers kårhus på Campus Johanneberg. Kvällen inleds med mingel klockan 17.30. Föreläsningen är ett samarrangemang mellan Chalmers och Göteborgs universitet.

Fritt inträde.

I samband med sin föreläsning kommer Dan Schechtman också att dela ut priserna till vinnarna i tekniktävlingen Rädda ägget.

Foto: Technion – Israel Institute of Technology, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Läs Karin Bojs vetenskapskolumn i Dagens Nyheter >>>
www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-riktigt-framgangsrika-vagar-ga-mot-strommen

Läs Kungliga Vetenskapsakademiens pressmeddelande om 2011 års Nobelpris i kemi >>>
www.kva.se/sv/pressrum/Pressmeddelanden-2011/Nobelpriset-i-kemi-2011