Vinn Ulf Ellerviks bok "Ond kemi"


Lagom till jul kan du tävla om ett eget exemplar av Ulf Ellerviks prisbelönta bok ”Ond kemi” (Fri Tanke Förlag) att krypa ner under täcket med – eller ge bort till någon du tycker om.
Kanske.
För i ”Ond kemi” är det berättelser om ond, bråd död som dominerar.
– Kemin är inte alls ond eller god – bara spännande, säger författaren i en personlig hälsning till alla trogna bloggläsare och chalmerister.
Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Han forskar bland annat om botemedel mot cancer, och är en starkt engagerad kunskapsspridare inom kemins område. Med boken ”Ond kemi” har Ulf Ellervik fått stor uppmärksamhet under detta Kemins år 2011.
I våras belönades den med det populärvetenskapliga Pi-priset, som delas ut av Fri Tanke Förlag och Kungliga Vetenskapsakademien. Han tog emot sin utmärkelse i närvaro av bland andra astronauten och civilingenjören Christer Fuglesang och prisjuryns ordförande, den legendariske författaren PC Jersild.
Häromveckan var Ulf Ellervik gäst i SVT:s morgonsoffa, där han frågades ut av programledarna John Chrispinsson och Helena Blomquist.
– Titeln är medvetet provokativ och tänkt att locka en publik som inte tänkt sig att läsa en bok om kemi. Fokus ligger på spännande berättelser – både kulturhistoria och populärhistoria genom tiderna, som handlar om kemi, säger Ulf Ellervik i inslaget.
Han menar att det finns ett glapp mellan unga människors intressen och kopplingen till kemi. Alla vet inte att det mesta omkring oss faktiskt är kemi, och ämnet hamnar långt ner när skolungdomar listar sina favoriter.
– Jag tror att det gäller att hitta de här ingångarna som verkligen är spännande. Man tar en deckare eller en historisk händelse och beskriver en spännande historia. I min bok finns en historia om en ond forskare som blir biten i Burma, och historier om 11 september. Det är historier med en spännande utgångspunkt, som sen glider in i en kemisk diskussion, säger Ulf Ellervik.
”Ond kemi” är en spännande vandring som tar med sig läsaren till kemins mörkare sidor. I den 324 sidor tjocka boken får vi ta del av berättelsen om prästen som tog livet av sina församlingsbor med hjälp av arsenik i nattvardsvinet, vi hör om författaren Dan Anderssons tragiska död av cyanväte från en skadedjursbekämpning, och får svar på hur mycket kaffe man behöver dricka för att nå direkt dödliga nivåer.
Bland mycket, mycket annat.
Ulf Ellervik är den förste mottagaren av Pi-priset, som är på exakt 314 159 kronor. Därmed är det ett av Sveriges största litterära priser. Det delas ut årligen till ett populärt skrivet naturvetenskapligt debutantverk.

Tävla med Alumnibloggen och Insidan
Fri Tanke Förlag skänker nu fem exemplar av ”Ond kemi”. Ta chansen och tävla om en egen bok att lägga under julgranen – till dig själv eller någon du (kanske) tycker om.
Det enda du behöver göra är att svara rätt på följande fråga:
Vilket känt citat av författaren Gustave Flaubert inleder prologen i Ulf Ellerviks bok?
Mejla ditt svar till michael.nystas@chalmers.se senast onsdagen den 14 december.

Ulf Ellerviks hälsning till Chalmers
Ulf Ellervik har skrivit en personlig hälsning till alla läsare av Chalmers alumniblogg och Insidan:
”Finns det vetenskap och teknik som är ond? Är kemi en mörk vetenskap? För att besvara dessa frågor tar boken ”Ond kemi” dig med på en odyssé i kemins skuggvärld, en resa som börjar i helvetet och slutar i himlen. På vägen träffar vi giftblandare, lönnmördare och dynamitarder och stiftar bekantskap med kemin bakom både smärta och död. Lite oväntat har även de mest otrevliga tillämpningar av kemins positiva sidor. Starka nervgifter visar sig samtidigt vara viktiga smärtlindrare och första världskrigets stridsgaser har gett nya läkemedel mot cancer. Kemin är inte alls ond eller god – bara spännande.”
Oemotståndligt, eller hur?

Lycka till!

Foto: Kennet Ruona och Fri Tanke Förlag

Provläs ett utdrag ur Ond kemi >>>
www.smakprov.se/smakprov/visa/9789186061302/partner/smakprov

Läs mer om boken på förlagets hemsida >>>
www.fritankesmedja.se/books/ond-kemi

Läs mer om Pi-priset >>>
www.kva.se/sv/Priser/Pi-priset