Styrkeområde Produktion presenteras i dagens Ny TeknikChalmers styrkeområde Produktion presenteras i en annonsbilaga, som distribueras med tidningen Ny Teknik i dag.

Produktion är ett av Chalmers sammanlagt åtta styrkeområden.
Den 16-sidiga bilagan innehåller artiklar, som visar styrkeområdets bredd.

Tanken bakom arbetssättet förklaras pedagogiskt och enkelt: ”Ut med stuprörstänkandet. In med kraftsamling på tvären”.
– Vi måste våga bryta ny mark, utmana traditioner och skapa nya kulturer för att leva upp till universitetets roll i det här århundradet, säger Chalmers rektor och vd, Karin Markides, i en intervju.
Styrkeområdesledaren Rikard Söderberg lyfter fram fördelarna med att arbeta tvärs över institutioner och aktörer inom och utom högskolan:
– Chalmers har alltid präglats av möten över gränser, men det sker på ett naturligare sätt nu. Det är lättare att nå forskargrupper och samla den kompetens vi behöver för våra behovsdrivna projekt, säger han.
I den inledande artikeln i bilagan – som producerats av tidningsföretaget InPress – skriver Karin Rehn att styrkeområdena ska ses ”som dynamiska mötesplatser där mångfald omvandlas till kreativitet, en kreativitet som i förlängningen blir till konkurrenskraft för industrin.”
Artiklarna i bilagan återspeglar verksamheten inom styrkeområdet och varvas med intervjuer med nyckelpersoner i näringslivet. Chalmers förre rektor Jan-Eric Sundgren (t h), numera talesman för Volvo AB och direktör med ansvar för bolagets miljö- och omvärldsfrågor, brinner för samverkan mellan akademi och näringsliv:
– För oss är tillgången till kompetens och kunskap helt avgörande för att vi ska kunna vara fortsatt konkurrenskraftiga, och där spelar samarbetet med Chalmers en vital roll, säger han i en intervju.
Bilagan innehåller också reportage och information om Chalmers nya virtuella 3D-laboratorium, om forskning från Chalmers som kan leda till ökad effektivitet inom flygindustri, bättre svetsprocesser och ett krympande sopberg.
Bland mycket annat.
Längst upp på varje sida finns nyttiga kortfakta om Chalmers i allmänhet och Chalmers forskning i synnerhet. Vi får exempelvis veta att fem av Chalmers åtta styrkeområden fått strategiska statliga forskningspengar på sammanlagt 701 miljoner kronor – och att det nya 3D-labbet har 110 sittplatser, samt att Chalmers tillhör toppskiktet bland europeiska lärosäten inom fysik och kemi.
Sammantaget är det läsning som räcker länge. Håll utkik efter bilagan i Ny Teknik den 14 december eller ladda hem ett eget exemplar direkt här nedan.
Bilagan kommer även att spridas i sin tryckta version i olika sammanhang framöver, och finns även tillgänglig online.

Foto på Jan-Eric Sundgren: Ulrika Olsson

Läs annonsbilagan online >>>
www.eyemag.se/core/showpage.php?PROJECTNR=4469&SITEID=18ba0

Läs mer om Chalmers styrkeområde Produktion >>>
www.chalmers.se/production

Ladda ner annonsbilagan som pdf [3.91 Mb] >>>
document.chalmers.se/download?docid=1660629892