Gott om chalmerister på GP:s maktlistaSpotifygeniet Ludvig Strigeus (D06), nye stadsarkitekten Björn Siesjö (A92) och rektor Karin Markides.

Det är bara några av alla chalmerister som radades upp när Göteborgs-Postens årliga lista över västsvenskar med störst inflytande presenterades i söndags.
GP:s årliga maktlista listar de 100 mest inflytelserika västsvenskarna från akademi, politik och näringsliv. Listan har presenterats varje år sedan 2009 och har i år tagits fram av en panel med sju av tidningens reportrar, däribland näringslivsjournalisten Kenny Genborg:
”Kriteriet för att komma med på listan är att antingen vara verksam i Storgöteborg eller ha sin bas här och utöva makt och inflytande i någon form”, skriver GP.
Resultatet är en varierad flora namn från politik, näringsliv, idrott, konst- och musikliv.
Chalmers alumniblogg konstaterar stolt att en och annan chalmerist platsat på listan – och en anses så lovande att han (nye stadsarkitekten Björn Siesjö) kommit med bland de femton bubblande framtidsnamnen, som GP tror kommer att bli att räkna med framöver.
Extra kul är att Spotifys uppmärksammade och prisade utvecklare Ludvig Strigeus (D06) slagit sig in som nykomling på plats 83.
Man kan givetvis diskutera på vilka grunder listan tagits fram, och panelen betonar att ”ambitionen är att väcka en viktig, intressant och förhoppningsvis rolig diskussion kring vad makt egentligen är.”
Och man kan tycka att den blygsamma placeringen för Chalmers rektor och vd Karin Markides (65) ter sig orättvis, men låt oss lämna den diskussionen därhän.
Kommentarerna har dock inte låtit vänta på sig. Handelskammarens vd Johan Trouvé, som själv intar listans tjugoförsta plats, noterar nöjt på sin alltid läsvärda blogg ”På västfronten alltid något nytt” att förteckningen innehåller ”en majoritet av näringslivspersoner”.
Chalmersforskaren Per-Olof Arnäs tycker att listan som idé fyller en funktion, men att värdet på den skulle öka om den arbetades fram på ett mer strukturerat sätt:
”Jag, och många med mig antar jag, skulle gärna vilja vara en fluga på väggen i rummet när listan arbetas fram. Jag har själv deltagit i otaliga workshops och kan vittna om hur otroligt subjektiva och dagsformsberoende resultaten ofta blir”, skriver han i ett välformulerat inlägg i sin blogg.
Per-Olof Arnäs spekulerar kring hur han tror att GP:s maktlista kom till (ofta vasst och roligt: ”En säker källa till namn fås genom att gå igenom alla som blivit porträtterade i Två Dagar senaste året. Eftersom GP har skrivit om dem har de ju, på sätt och vis, fått lite medial ‘makt'”.
Sedan skriver han intressant och genomtänkt om hur han tycker att det borde ha gått till.

Här är chalmeristernas placeringar på GP:s maktlista 2011 med tillhörande motiveringar:

 • 8. Leif Johansson (M77), Ericssons styrelseordförande, fd vd Volvo AB – ”Ingen trodde väl att han skulle lägga sig på soffan efter alla åren som Volvochef? Nu byter han lastbil mot mobil i Sveriges näst viktigaste bolag.”
 • 13. Pam Fredman (K73), rektor, Göteborgs universitet – ”Under året har hon klivit fram som debattör om stadens framtidsfrågor. Hon leder ett av Europas största universitet och en av Göteborgs största arbetsplatser.”
 • 17. Gert Wingårdh (A75), arkitekt, Wingårdh Arkitektkontor – ”Han är fortfarande den arkitekt som har flest Kasper Salinpris. I år blev miljösmarta kontorshuset Kuggen på Lindholmen klart.”
 • 26. Hans-Olov Olsson, Chalmers styrelseordförande, volvoveteran – ”Har tagit på sig att väcka hela Göteborg.Är otålig över tröga politiker och långsamma byråkratiska kvarnar. Ser störst möjligheter i relationerna med Kina.”
 • 52. Christian Azar, professor i hållbara energi- och materialsystem på Chalmers – ”Trots stormar och ösregn har inte klimatet varit hett. Sveriges trendigaste forskare har därför dalat.”
 • 65. Karin Markides, Chalmers rektor och vd – ”Lågmäld hemma men i Almedalen höjde hon rösten mot regeringen angående fordonsindustrin.”
 • 66. Gustav Martner, kreativ chef på Chalmers nya kommunikationsbyrå CP+B Europe – ”Sågspelande idéspruta på världshippa reklambyrån. Ordförande i Svenska kommunikationsbyråer.”
 • 68. Malin Persson (I90), vd, Volvo Technology – ”Leder 450 genier ‘som inte tycker om att bli ledda’ till ny teknik för alla Volvobolagen.”
 • 71. Jan-Eric Sundgren, Volvodirektör med ansvar för miljö- och omvärldsfrågor, rektor på Chalmers 1998-2006 – ”Har alla myndighets- och politikkontakter som behövs för att verka i det tysta.”
 • 81. Bo Aronsson (A75), projektledare för Centrala Älvstaden – ”Rattar visionerna för Centrala Älvstaden som kommer att förändra Göteborg i grunden.”
 • 83. Ludvig Strigeus (D06), stjärnutvecklare på Spotify – ”80-talist och doldis som är geniförklarad arkitekt bakom Spotifys succé.”
 • 95. Jan Jörnmark, författare och professor på Chalmers och Göteborgs universitet – ”Forskare och fotograf med ömt öga för modernitetens ruiner, aktiv i stadsplaneringsdebatten.”

Och bubblar gör alltså Göteborgs nye stadsarkitekt, chalmeristen Björn Siesjö (A92). Motivering: ”Efter segslitna debatter fick Göteborg åter en stadsarkitekt. Han gillar tät, grön stad.”

4 comments

 1. Per Olof Arnäs

  Bra inlägg!

  Kul att ni uppmärksammar mitt också! Jag tycker som sagt att listan fyller sin funktion och hoppas på ännu fler chalmerister i framtiden.

 2. Michael Nystås

  Hej, P-O!
  Tack för dina uppmuntrande ord! Det var givet att ta med din nyanserade analys i inlägget. Sen tidigare finns din logistikblogg med bland de fasta länkarna i bloggens högermeny, och i går kompletterade jag även rss-flödet med perolofarnas.se. Du förtjänar många läsare!

  Vänliga hälsningar

  Michael

 3. Pingback: Uppåt för rektor på GP:s maktlista « Chalmeristbloggen