Var med och döp Sveriges största vindkraftverkPå fredag invigs Sveriges största vindkraftverk på Risholmen i Göteborgs hamn.

Nu kan du vara med och ge den högresta skapelsen ett namn.
Rösta fram din favorit bland sju finalister senast i morgon!
I filmen här ovan kan du på bara två minuter se hur vindkraftverket vuxit fram.

Det är besökarna på hemsidan, Göteborgs-Postens läsare och P4-lyssnarna som lämnat in de sex slutgiltiga förslag som det nu står emellan. Naturligtvis är de i vitsigaste laget – eller vad sägs om Vindela, Big Glenn, Kung Bore, Karelin, Strömvirveln, Elmer och Rakel?
Göteborg Wind Lab är Göteborgs nya forskningscentrum för vindkraft och energiproduktionsteknik, där Chalmers och andra intressenter forskar kring vindkraftsteknik och bedriver utveckling.
Under december och januari har delarna till det som nu är Sveriges största vindkraftverk levererats från SKF och General Electric, och monterats på Risholmen. I en fascinerande filmsekvens på Göteborg Wind Labs webbplats kan man se vindkraftverket växa fram och byggas upp på två minuter.
Det nya kraftverket kommer att förse forskarna med merparten av den mät- och maskindata som behövs. Chalmers deltar i satsningen genom sitt nya forskningscentrum Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum. Det är en satsning i hundramiljonersklassen, som bildades 2010 och leds av Ola Carlson på Institutionen för energi och miljö.
– Målet är att skapa mer vindkraftstillverkning i Sverige och vårt uppdrag är att stödja med kunskap. Det som är kul med det här är att vi jobbar med hela vindkraftverket. Det har vi inte gjort i Sverige på länge. På elsidan har vi haft forskning i alla år medan den på mekaniska och aerodynamiska sidan har den kommit och gått, säger Ola Carlson i en intervju i Chalmers magasin nr 2 2011.
Bygget på Risholmen har letts av chalmeristen Jonas Cognell (E93, bilden t v), vindkraftchef på Göteborg Energi. Han framträdde tillsammans med Ola Carlson i ett nyhetsinslag i SVT:s Västnytt den 9 december:
– Det här är ett extra speciellt roligt jobb, av flera anledningar- dels ger det mycket bra vindkraftproduktion, bra el och dels att vi jobbar tillsammans med Chalmers och bygger kunskap, och att vi har en lokal leverantör genom SKF. Det är lite grann som att få vara med och bygga den hållbara staden, och det är fantastiskt roligt, säger Jonas Cognell till Västnytt.
Det finns tio äldre, men betydligt mindre, vindkraftverk i samma område sen tidigare. Den nya snurran producerar ensam lika mycket energi som de andra gör tillsammans.
– När det blåser riktigt bra och är intrimmat tror vi att det kommer att ge femton miljoner kilowattimmar. Det motsvarar försörjningen av 3 000 lägenheter i Majorna, säger Jonas Cognell.
Samarbetet med industrin är något som också lyfts fram av Ola Carlson (bilden t v)  i tv-inslaget:
– Det unika är att vi jobbar så nära tillsammans. Både industrin och vi gör mycket eget arbete i forskningsprojekten, och då går det extra fort framåt, säger han.
Göteborg Wind Lab invigs den 27 januari av Göteborg Energis vd, chalmeristen Lotta Brändström (I90). Från Chalmers deltar Tomas Kåberger, co-director för styrekområdet Energi, Julia Franzén, styrkeområdeskoordinator, Sara Boije, styrkeområdeskommunikatör, samt Ola Carlson, som också invigningstalar.
Journalisten Folke Rydén medverkar också och kommer att hålla ett anförande om vad som krävs för att uppnå global hållbarhet. Gästerna färdas med skärgårdsbåten M/S Walona från Stenpiren ut till Risholmen.

Foto: Göteborg Energi, SVT och Jan-Olof Yxell

Fakta om vindkraftverket
Göteborg Wind Lab är ett samarbete mellan Göteborg Energi, Chalmers tekniska högskola, Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum (SWPTC), General Electric, SKF, Västra Götalandsregionen och Energimyndigheten.
Höjd: 145 m (Lisebergstornet, 116 m, Läppstiftet, 83 m)
Navhöjd (plats för rotor och turbinhus): 85 m
Diameter: 113 m
Effekt: 4,1 MW

Rösta fram vindsnurrans namn >>>
www.goteborgenergi.se/namnge

Läs mer om Göteborg Wind Lab >>>
www.goteborgwindlab.se

Läs mer om Svensk Vindkraftstekniskt Centrum på Chalmers >>>
www.chalmers.se/ee/swptc-sv

Läs tidigare artikel på chalmers.se >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Chalmers-deltar-i-G%C3%B6teborg-Wind-Lab.aspx

Läs Lars Nicklasons intervju med SWPTC:s föreståndare Ola Carlson >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/%C3%84r-vi-redo-f%C3%B6r-svensk-vindkraft.aspx

Ladda hem Lars Nicklasons intervju med SWPTC:s föreståndare Ola Carlson [pdf 562 KB] >>>
chalmersalumni.files.wordpress.com/2012/01/ola_carlson_cm_2_2011.pdf

Se inslag från Västnytt den 9 december >>>