Chalmeristen bakom Göteborgs nyaste landmärke hyllas


Som Västnytts reporter Katia Ostrowska konstaterar i tv-inslaget här ovan:
Sängarna är bäddade, borden dukade och vattnet i poolen på takterrassen är 38 grader varmt.
Allt är med andra ord förberett inför den Bindefeld-regisserade invigningen i kväll av det nya Posthotellet vid Drottningtorget.
Och chalmersutbildade arkitekten Magnus Månsson (A80) hyllas i dagens Göteborgs-Posten av den stridbare arkitekturskribenten Mark Isitt, som gått en guidad rundtur i hotellet.
– Jag kunde knappt se var han slutade och inredningen började, skriver Mark Isitt.
Inte lika känd som Gert Wingårdh, men minst lika kreativ och nytänkande. Magnus Månsson är adjungerad professor i form och teknik på Chalmers, och sedan många år enormt framgångsrik med egna byrån Semrén & Månsson.
Bland Magnus Månssons tidigare uppmärksammade skapelser finns Hotel Avalon på Kungsportsplatsen, Kronhusgatans studentbostäder och snusfabriken i Kungälv.
– Jag är arkitekt till fullo. Och jag har väldigt många duktiga människor runtomkring mig, både arkitekter här på bolaget, men också administratörer och ekonomer som sköter väldigt mycket, säger Magnus Månsson i Göteborgs-Postens lördagsintervju den 14 januari.
Där visar han också stolthet över sin professur på Chalmers och vad han vill försöka förmedla till högskolans studenter när han föreläser för dem:
”[…]det finns en klar koppling mellan en levande stadsmiljö, ansvarstagande arkitekter, fastighetsägare som vågar bryta sig ur de ekonomiska ramarna och politiker som vågar ge incitament till dem som vill ta riskerna. Det här samspelet vill han tydliggöra för eleverna och detta är en viktig del i hans verksamhet just nu”, förklarar Månsson för GP:s reporter Stephan Lövgren.
??Händer det någonsin att du efteråt, när du ser din skapelse färdig, undrar: Vad höll jag på med? frågar Lövgren.
Månsson svarar:
– Man har alltid en viss ångest i det man gör. Jag har haft en väldig lycka i livet med att jag sluppit många av de här hemska historierna som många har drabbats av, men perfektionismen, eller den här enorma viljan att göra det yttersta varje gång – det är detta som både plågar och stressar.
Nu är Magnus Månsson aktuell som hjärnan bakom Posthotellet – eller Clarion Hotel Post som det egentligen heter – som invigs med Micael Bindefeld-regisserad gala i kväll, med artister som Tove Styrke, Danny och Timbuktu på scenen.
Det bjuds också på en ljusprojektionsshow i 4D och en spektakulär entré av hotellkedjans norske ägare Petter A Stordalen.
”Postens baksida lever igen” är rubriken på Mark Isitts recension av hotellet i dagens Göteborgs-Posten. Månsson tog med sig Isitt på en guidad rundtur och imponerade stort på skribenten:
”Han hade gråsprängt hår i hästsvans, Dolce & Gabbana-glasögon, Bulgariklocka, brogues, vit scarf, kritstrecksrandig kavaj och en lila skjorta som hade en hel sommaräng av småblommor innanför kragen”, skriver Isitt i en närmast litterärt målande beskrivning av arkitekten, minst lika läsvärd som resten av den stort uppslagna artikeln.
Det är här som Mark Isitt har svårt att skilja på arkitekten och det hotell denne ritat. Isitt driver tesen att ”all bra arkitektur är självreflekterande” och att det finns likheter mellan hus och upphovsman.
”Han hette Magnus Månsson och kom från Hensmåla i Småland. Men när han pratade lät han som Jarl Kulle. Använde många eleganta ord, ‘hommage’, ‘rusticering’, ‘optimerade proportioner’. Som om han stod på en scen”, skriver Mark Isitt.
GP:s arkitekturskribent tycker att det nya Posthotellet är ett steg framåt för arkitekturen i Göteborg, och att Magnus Månsson förenar den nya höghustillbyggnaden med den gamla kulturminnesmärkta på ett lyckat sätt:
”Och för stadsbyggnadskontoret är det rena piruetten – att projektet överlevt utan fler kompromisser tyder på att åtminstone någon av tjänstemännen värnar arkitektonisk kvalitet. […] …ung och gammalt (och k-märkt!) har tillåtits stå mot varandra. Den ena tonårstyken, den andra tämligen självbelåten. Sådana stilkrockar utmärker vitala städer och Göteborg kommer förhoppningsvis få fler av dem nu”, skriver Isitt.

Foto: Semrén & Månsson och Christian Coinbergh (Tove Styrke)

Se hela programmet för invigningsfesten här >>>
www.clarionpost.se/invigningsfest

Se grafik i GP inifrån hotellet (kräver GP+-abonnemang) >>>
www.gp.se/nyheter/goteborg/1.836859-titta-in-i-nya-storhotellet

Läs mer om Semrén & Månsson >>>
www.semren-mansson.se