Chalmersforskare på ICT-mässan: Konsten att e-posta ett kylskåp”Sen hörde jag på Per-Olof Arnäs från Chalmers som svarade på frågan om det går att skicka ett kylskåp med mejl.

Det gör det. I princip.”
De här raderna av Eva Wieselgren i Göteborgs-Postens eminenta Teknik & trender-spalt i torsdags väckte er trogne bloggares nyfikenhet.
Vi fick ett litet snack med Per-Olof.
Naturligtvis via e-post, som sig bör.
Per-Olof Arnäs är till vardags verksam vid Avdelningen för logistik och transport på Institutionen för teknikens ekonomi och organisation på Chalmers. Han är en flitig bloggare och en föredömlig och kunnig användare av sociala medier.

Hallå, P-O!
Jag såg en blänkare om dig på Teknik & trender i GP i torsdags. Det stod att du varit på ICT-mässan och svarat på frågan om det går att skicka ett kylskåp med mejl! Naturligtvis blir jag väldigt nyfiken på att få veta mer och blogga om det – alla som läste Teknik & trender måste ju undra!

Vad är ICT-mässan för något?
– ICT Expo är en årligen återkommande IT-mässa i Göteborg. Den samlar stora delar av IT-branschen.

Hur kommer det sig att du var där? Har du varit med förr?
– Detta var första gången jag deltog. Jag blev tillfrågad av arrangören om att hålla ett föredrag, och dessutom arrangerade jag tillsammans med Business Region Göteborg en paneldebatt.

Vad ger det dig som forskare och chalmerist?
– Branschkontakt! Det är otroligt viktigt för oss forskare att med jämna mellanrum ta pulsen på vad som händer. En mässa/konferens som denna attraherar alla som ligger långt fram. Dessutom är det ett ypperligt tillfälle att sprida information om den forskning som vi utför inom området.

Känner du några andra chalmerister som var där?
– En hel del från både Chalmers och GU var där. Dels som föredragshållare men även i publiken.

Vad pratade du om egentligen?
– Jag pratade om hur transportbranschen just nu genomgår en enorm revolution/uppgradering och hur den digitaliseras på fyra fronter: Gods, Fordon, Affärsprocesser och Infrastruktur. Jag har faktiskt skrivit en serie om detta på Logistikfokus: logistikfokus.se/series/digitalisering-av-transportbranschen

Ok, hur var det med det där om att mejla ett kylskåp? Går det?
– Ha ha, ja – det går faktiskt, men inte som du tror. Naturligtvis kan vi inte teleportera fysiska objekt (ännu) men om man tänker på det så kan vi ju faktiskt beställa ett kylskåp via nätet, få det hemlevererat och installerat samt det gamla bortforslat utan att en enda gång bevittna den fysiska hanteringen. För mig som kund är det alltså en helt igenom elektronisk transaktion som får ett resultat i den fysiska världen. Och så är det för de flesta i transport- och logistiksystemen. Väldigt få deltar/bevittnar den fysiska hanteringen. För de flesta handlar det om informationstransaktioner. Vi interagerar inte – utom i undantagsfall – med det fysiska systemet utan oftast via någon form av kontrollpanel (eng. dashboard) som i sin tur kan styra det fysiska flödet. Och våra dashboards blir bättre och bättre.

Fick du några spännande reaktioner?
– Flera! Åhörarna brukar ofta bli intresserade och ställer gärna frågor efteråt. Det är som jag alltid har misstänkt. Alla tycker om logistik – och de som inte ännu har insett detta behöver bara en liten puff i rätt riktning 😉

Du var med i en paneldiskussion också – ”Från hård- till mjukvaruekonomi inom logistik. Myt eller verklighet?” Hur gick den?
– Den gick också bra! Erik Behm från Business Region Göteborg gjorde ett bra jobb som moderator (vi var inte särskilt lättmodererade är jag rädd…). Tillsammans med mig i panelen deltog även bland annat professor Ola Henfridsson på Mobility platforms (IT-universitetet). Panelen handlade om huruvida vi inom transportbranschen är mogna och redo för cloud computing och webbaserade användargränssnitt och hur dessa skulle kunna ersätta dagens ganska så komplexa lösningar. Svaret var som väntat – det beror på vad man vill uppnå 😉
– Personligen tror jag att vi inom ett par år kommer att se en veritabel revolution i lastbilshytter och på transportledningscentraler. Vi sitter med iPads i vardagsrummet och förväntar oss att de system vi använder på jobbet ska fungera lika bra och intuitivt. Det gör de inte idag (av flera skäl), även om mycket har hänt de senaste åren.

Foto: Linnéa Sjögren och Jan-Olof Yxell

Läs mer om Per-Olof Arnäs >>>
about.me/perolofarnas

Avdelningen för logistik och transport på Chalmers >>> 
www.chalmers.se/tme/SV/organisation/avdelningar/logistik-och-transport

Teknik & trender i GP >>>
blogg.gp.se/teknik