Azar, Kåberger och Holmberg bland de 100 mäktigaste i miljösverige


Två chalmerister finns med bland de tio mäktigaste i miljösverige.
Och en nykomling på plats 38.
Det framgår av tidningen Miljöaktuellts årliga rankning som presenterades förra veckan.
Listan över Sveriges 100 miljömäktigaste är framtagen av en jury bestående av personer som Miljöaktuellts redaktion har valt ut för att de har en god kunskap om miljöfrågor och om samhällsdebatten i stort. I juryn ingår bland andra tidningens chefredaktör Mikael Salo och statsvetaren Jenny Madestam. Totalt var 255 personer nominerade inför 2012 års lista.
Chalmers står för tre av de 100 placeringarna – varav två har klättrat som raketer jämfört med förra årets lista: Tomas Kåberger (F83, tekn dr 99) klättrar från 65:e till tionde plats. Och Christian Azar (F91, tekn dr 96) reser sig från plats 46 till plats 6.
Christian Azar är professor i hållbara energi- och materialsystem på Chalmers och bland annat författare till den mycket uppmärksammade boken ”Makten över klimatet”. Den välkände klimatexperten är även ledamot i FN:s klimatforskningspanel IPCC.
2009 toppade Christian Azar Miljöaktuellts rankning.
Tomas Kåberger har tillbringat stora delar av sin karriär på Chalmers. Han doktorerade i fysisk resursteori 1999, är även docent i miljövetenskap och sedan många år en tung röst i energidebatten. Han var tidigare generaldirektör för statliga Energimyndigheten, ett uppdrag han lämnade i somras för att bli co-director för styrkeområdet Energi på Chalmers. Samtidigt axlade Tomas Kåberger ordförandeposten i stiftelsen Japan Renewable Energy Foundation.
På 38:e plats bland Sveriges hundra miljömäktigaste gör John Holmberg (F87, tekn dr 95) entré. Han är vicerektor med ansvar för drivkraften hållbar utveckling på Chalmers, professor i fysisk resursteori och innehar även Sveriges första UNESCO-professur i lärande för hållbar utveckling.
Sedan 2010 är han dessutom ordförande i juryn för Göteborgspriset för hållbar utveckling. Han är också aktuell med boken ”Klimatomställningen och det goda livet”, som Alumnibloggen rapporterat om tidigare.

Foto: Jan-Olof Yxell

Läs hela listan över Sveriges 100 miljömäktigaste >>>
miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.427569/har-ar-alla-sveriges-100-miljomaktigaste

Läs mer om hur listan togs fram >>>
miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.427688

Läs mer om John Holmbergs nya bok >>>
chalmersalumni.wordpress.com/2011/12/12/john-holmberg-aktuell-med-ny-bok

Tomas Kåberger kommer hem till Chalmers >>>
chalmersalumni.wordpress.com/2011/08/19/tomas-kaberger-kommer-hem-till-chalmers