Chalmerister ensamma svenskar i global case-tävlingTvå lag med studenter från Chalmers School of Entrepreneurship kommer som enda svenska deltagare att medverka i den globala case-tävlingen The Hult Global Case Challenge, som anordnas årligen av Hult International Business School.
De tävlande lagen har valts ut bland över 4 000 ansökningar.
The Hult Global Case Challenge (Hult GCC) är ett initiativ för att sammanföra framstående studenter från hela världen i ett försök att hitta lösningar på de mest omfattande sociala utmaningarna i världen.
Årets tävling fokuserar på att hitta nya lösningar för att förse även de mest utsatta områdena i världen med ekonomiskt hållbara lösningar för boende, utbildning och energi.
Kopplat till tävlingen finns årligen en miljon dollar i riskkapital som kan investeras i de främsta idéerna. De två chalmerslagen tävlar i kategorierna Utbildning respektive Energi. Tävlingen avgörs också i en tredje kategori, Bostadsbyggande.
– Detta är ett utmärkt exempel på hur studenter från entreprenörskolan står sig konkurrensmässigt inom socialt entreprenörskap på den globala arenan, säger Mats Lundqvist, programansvarig och medgrundare till Chalmers School of Entrepreneurship, som erbjuder en masterutbildning vid Institutionen för teknikens ekonomi och organisation på Chalmers.
Följande chalmersstudenter finns med i de lag som gått vidare i tävlingen:
Team Sunny Money, stora bilden längst upp i artikeln, fr v: Elma Delic, Dzana Damjanovic, Johan Wigelius, Anita Schjøll Brede och John Wade.
Team Knowel, bilden nedan t h, fr v: Philip Axelsson, Sofia Reibring, Erik Vikström, Totte Münster Falck, Torbjörn Svensson och Christopher Carlander.


Värt att notera är också att flera av studenterna är tidigare stipendiater från insamlingsfonden Chalmers Vänner, som delar ut gåvor från i första hand alumner från Chalmers.
Nu skickar Chalmers alltså två lag som representerar högskolan i den internationella case-tävlingen:
Det ena laget har kvalificerat sig med projektet Knowel vars målsättning är att sprida viktig information till familjer och individer oavsett språk och läskunnighet.
I fattiga områden finns många problem som skulle kunna lösas relativt enkelt, men kunskapen om hur man löser dem når inte lokalbefolkningen på grund av bristen på läskunnighet.
Chalmeristernas lösning är en bok med illustrationer som är självförklarande och på så sätt tillåter både barn och vuxna att ta tills sig informationen. Tanken är att sprida dessa böcker globalt. För att finansiera projektet tänker man vända sig till större bolag som har ambitionen att utbilda människor i de områden de är verksamma.
Här kan du se en informationsfilm om Knowel-projektet:


Det andra laget kvalificerade sig till tävlingen genom projektet Sunny Money. Det arbetar för att påskynda övergången från dyra fossila bränslen som paraffin och fotogen till förnyelsebara alternativ, framförallt när det gäller att tillgodose behovet av belysning nattetid, i de delar av Afrika som inte har tillgång till elektricitet.
Elnätet i Afrika når bara 40 % av befolkningen och i övriga delar är man beroende av just paraffin, fotogen och eldar för att få belysning nattetid. Dessa alternativ är både hälsofarliga och dyra, vissa hushåll spenderar en tredjedel av sin månadsbudget på belysning och elektricitet.
Stephen J Hodges, rektor vid Hult International Business School, välkomnar chalmeristerna till tävlingen:
– Vi är mycket nöjda med att studenter från Chalmers School of Entrepreneurship vill delta i The Hult Global Case Challenge. I årets tävling, som har tredubblat sin storlek, förenas några av världens bästa studenter i kampen mot världsfattigdomen, något som kan hjälpa miljarder människor, säger han i en kommentar.
Studenterna från Chalmers kommer i nästa steg att tävla i den regionala tävlingen som avgörs i London den 24-25 februari. De ställs där mot lag från välrenommerade universitet som Oxford, Imperial College, Cambridge och franska Insead. I kategorin Utbildning möter chalmeristerna deltagare från 18 andra projekt. I Energispåret presenterar Sunny Money sin idé i kamp mot 17 andra lag.
Kategorin Bostadsbyggande saknar lag från Chalmers, men där deltar 18 projekt. Sammanlagt tävlar 55 lag i London om tre finalplatser.
Övriga regionala tävlingar äger rum i Boston, San Fransisco, Dubai och Shanghai.
Segrarna i de regionala tävlingarna går vidare till New York där den slutgiltiga finalen avgörs den 26 april. Totalt deltar 255 lag från hela världen i The Hult Global Case Challenge.

Foto: Viktor Brunnegård

Foto på Stephen J Hodges: Hult International Business School

Läs mer om Chalmers School of Entrepreneurship >>>
entrepreneur.chalmers.se

Läs mer om Knowel-projektet >>>
www.knowel.org

Läs mer om Hult International Business School >>>
www.hult.edu

Läs mer om The Hult Global Case Challenge >>>
www.hultglobalcasechallenge.com

Se informationsfilm om tävlingen >>>