Nu utkommer sjunde delen av Chalma MaterBerättelsen om Chalmers fortsätter. 

Den 29 februari utkommer sjunde bandet av det unika uppslagsverket Chalma Mater.
– Det är bara höjdpunkter, säger Lennart ”Gurkan” Larsson, som är en av tre redaktionsmedlemmar.
Det är 15 år sedan sist – men nu är det alltså dags igen. Häromdagen gick sjunde delen av Chalma Mater till tryck. Och det är en stor händelse. Chalmers är ett av få internationella lärosäten som regelbundet nedtecknar sin historia och ger ut i bokform.
Den nya sjunde delen av Chalma Mater skildrar högskolans utveckling mellan åren 1997 och 2010 på 231 fullmatade sidor i fyrfärg.
– Vi följer mallen från band sex, och skriver om allt från tyngre utbildningspolitiska aspekter till skrönor av olika slag, berättar Lennart Larsson.
??Vilka är höjdpunkterna?
– Det är bara höjdpunkter! säger Lennart, men går sedan med på att avslöja sin favoritskröna:
– Den heter ”Helvetet brakar löst” och handlar om ett tillfälle då en professor i termodynamik gav studenterna i tentauppgift att svara på om helvetet är exotermiskt eller endotermiskt – om det avger värme eller absorberar värme. Det är väldigt rolig läsning! säger han.
Utgivningen firas med en releasefest för särskilt inbjudna. Naturligtvis inleds den på Skottdagen klockan 18.59 – på en dag som bara finns vart fjärde år och ett udda klockslag – vi befinner oss trots allt på Chalmers.
Med de sex tidigare banden inräknade omfattar Chalma Mater nu totalt 1 470 sidor.
Just nu pågår också en telefonkampanj där köpare av de tidigare banden kontaktas av engagerade teknologer med ett erbjudande om att till specialpris komplettera sin samling.
– Det hoppas vi förstås att många vill. Det är en intressant period som skildras, och det faktum att vi trycker i fyrfärg har lyft resultatet något oerhört, säger Lennart Larsson.
De senaste 15 åren har även inneburit en kamerarevolution i och med det digitala fotografiets genombrott, och det kommer att märkas i nya bandet. Chalmers Film- & Fotocommitté (CFFC) bidrar med många bilder till boken, som trycks i påkostad mörkblå läderimitation med guld.
Arbetet med Chalma Mater har letts av en redaktion bestående av (fr v på bilden här intill), förutom layoutbossen Lennart Larsson, projektledaren Andreas Nilsson och redaktören Svante Bergö. I chalmerskretsar är de mer kända under sina alias Gurkan, Zorro och Batman.
– Lennart? Jaså, du menar Gurkan! utbrister Svante Bergö när jag talar med honom.
Eller Batman, kanske är säkrast att skriva.

Foto: Chalma Mater. Omslaget publiceras med vänligt tillstånd från redaktionen.

Läs mer om Chalma Mater och beställ ditt eget exemplar >>>
www.chalmamater.se