Vinn Jens Liljestrands roman "Adonis"


Var med och tävla om ett eget exemplar av Jens Liljestrands uppmärksammade roman ”Adonis” (Ordfront).
– Njut av din tid på Chalmers, skit i traditionerna, oroa dig inte för framtiden, missa tentan. Läs så många böcker, helst skönlitteratur eller poesi, som du bara orkar och hinner, säger författaren i en personlig hälsning till alla trogna bloggläsare och chalmerister.
Jens Liljestrand arbetar till vardags som ledarskribent på Dagens Nyheter. Han är också författare till flera reportageböcker och debuterade som prosaförfattare med novellsamlingen ”Paris-Dakar”, som tilldelades Tidningen Vi:s litteraturpris 2008.
2009 disputerade han på doktorsavhandlingen ”Mobergland. Personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie.”
Med ”Adonis” debuterar Jens Liljestrand som romanförfattare. Det är en berättelse om sju män, som alla en gång var medlemmar i manskören Adonis vid Lunds universitet. Nu träffas de igen för att tillbringa en helg tillsammans i en sliten sommarstuga på landet – var och en med sina minnen, hemligheter och öppna sår.

”Adonis” utkom i september 2011 och möttes av en hel del mycket fina recensioner:
”Det är en sorglig, smärtsam roman som på flera plan får dödlig utgång, men samtidigt har Liljestrand skänkt sin roman en berättarteknisk lyster som dröjer kvar långt efter läsningen”, skrev Per Planhammar i Göteborgs-Posten.
Nils Schwartz recenserade romanen i Dagens Nyheter:
”Det är i skildringen av det manliga kamratskapet som ett ständigt pågående dubbelspel med mer eller mindre dolda sexuella identiteter som Liljestrands roman har sina stora förtjänster – dess musikaliska och studentikosa returinformation roar väl främst dem som känner igen sig”, skrev han.
Peter Olsson hyllade boken i Skånska Dagbladet:
”Jens Liljestrand har med Adonis åstadkommit en gediget finstämd och rörande roman om vänskap, manlighet och sexualitet. En berättelse som kommer att bestå hos alla som läser den”, skrev Olsson.

Jens Liljestrand berättar själv om boken för Alumnibloggen:
– ”Adonis” handlar om studentlivet, särskilt sång- och spexmiljöerna, i Lund på 1990-talet, men skulle lika gärna kunna utspelas på en annan plats, i en annan tid, där unga, formbara människor samlas på väg ut i vuxenlivet, säger han.
Jens Liljestrand har själv ett förflutet som student i Lund, och har bland annat suttit i redaktionen för anrika studenttidningen Lundagård, som skolat många av de största svenska journalisterna. Han har även varit aktiv i Lunds Studentsångförening och förman för Akademiska Föreningens studentaftonutskott.
– I studentmiljöer bryts traditioner mot radikalism och unkna kulturyttringar kläs i nya utsmyckningar. Studentvärlden är också ett mikrokosmos, ett avgränsat samhälle med sina egna hierarkier, pampar och underhuggare, gratisjobbande slavar och glamourösa lyxlirare, menar han.
Chalmers och Lund delar ju kärleken till gamla traditioner och spex på många sätt, och er trogne bloggares känsla är att ”Adonis” lika gärna kunde ha utspelat sig här.  Därför känns det som en väldigt god idé att erbjuda möjligheten att vinna ett eget exemplar.
– I min roman finns ångesten och förödmjukelsen i att vara ung, men också den besinningslösa glädjen, inspirationen, det glittrande fantastiska i alla nya intryck. Allt man imponeras av. Allt man längtar efter och drömmer om att bli. Betraktat genom sorgen och vemodet av vad livet till sist blev, fortsätter Jens Liljestrand.

Och i en personlig hälsning till alla chalmerister och trogna bloggläsare skriver författaren:
”Så njut av din tid på Chalmers, skit i traditionerna, oroa dig inte för framtiden, missa tentan. Läs så många böcker, helst skönlitteratur eller poesi, som du bara orkar och hinner. Eller gå och lägg dig och sov några timmar till. Skratta alldeles för högt. Strunta i tandborstningen. Att vara student är ett sånt overkligt jävla privilegium och det kommer inte tillbaka.”

Alumnibloggen tackar Ordfront som generöst ställt upp med böckerna, och Jens Liljestrand för hans engagemang.

Tävla med Alumnibloggen
Ordfront Förlag skänker nu fem exemplar av Jens Liljestrands bok. Ta chansen och tävla om ett eget exemplar.

Det enda du behöver göra är att svara rätt på följande fråga:
Vem var Adonis?

Mejla ditt svar till michael.nystas@chalmers.se senast måndagen den 5 mars.

Lycka till!

Foto: Idha Lindhag

Provläs ett utdrag ur Adonis >>>
www.provlas.se/adonis

Läs mer om boken på förlagets hemsida >>>
www.ordfront.se/www.ordfront.se/Bocker/Skonlitteratur/Adonis.aspx

Läs mer om Jens Liljestrand på Wikipedia >>>
sv.wikipedia.org/wiki/Jens_Liljestrand

Följ Jens Liljestrand på Twitter >>>
twitter.com/jensliljestrand

Lyssna på soundtracket till Adonis på Spotify >>>
open.spotify.com/user/jensliljestrand/playlist/0FhPmRTp6ciePEHKjxJ45F