Kärlekens mysterier utforskades på Alla hjärtans dag– Barn är mycket mer kreativa än vuxna. Därför borde näringslivet börja anställa tolvåringar. Det är mitt tips för framtiden!

Det slog Chalmers folklige fysikprofessor Per-Olof Nilsson fast när han – med glimten i ögat – gästade ett seminarium om kärlek på Alla hjärtans dag.
Det var forskarna inom styrkeområdet Materialvetenskap som bjöd in allmänheten till ett specialinsatt seminarium på självaste Valentindagen. Under halvannan timme utforskade man kärlekens mysterier med kemin och fysiken som utgångspunkt.
Slaget om en flickas hjärta iscensattes på Chalmers på Alla hjärtans dag 2012. Professor Per-Olof Nilsson och postdoktoranden Marcel Treskow skulle genom en rad fysiska och kemiska experiment övertyga doktoranden Anette Johansson om att just han var den rätte för henne.
Och nog sattes hjärtan i brand – till den grad att larmet nästan gick på Hörsalsvägen på Campus Johanneberg. Det var brinnande hjärtan, rosor som färgades röda och vita och förvandlades till is, krossade hjärtan och hjärtan av gelé, men också romantiska solnedgångar, fysik med ringar, brinnande såpbubblor – och svävande tåg.
Det hela var utformat som en fiktiv dejt, och gick ut på att Nilsson och Treskow skulle demonstrera hur de tänkte vinna Anette Johanssons hjärta.
Hon ställde frågor till dem:
– Hur skulle du få mig att vilja träffas igen? Vart skulle vi resa tillsammans?
Per-Olof Nilsson försökte imponera med att sätta eld på några såpbubblor, skjuta korkar rekordlångt och mixtra med leviterande tåg och en förtrollad resväska. Han bjöd på hemmagjorda geléhjärtan, som tillverkades på plats, gjorde trick med tändsticksaskar och ringar, och demonstrerade en fisk som kunde förutspå framtiden. Och framtiden innebar naturligtvis att Anette blev kär i honom.
Ständige medhjälparen Kjell Sedig var givetvis med även här och assisterade under de många experimenten.
Det var när Per-Olof Nilsson trixade med tändsticksasken i början som han yttrade de sympatiska orden om att företagen borde börja anställa tolvåringar, eftersom de är mycket mer kreativa än vuxna.
– Jag bad ett barn att lösa tricket med tändsticksasken, och han gjorde det mycket snabbare och bättre än en vuxen! Barn är kvickare, mer kreativa och kommer med fler annorlunda idéer, menade Per-Olof Nilsson.
Han är chalmersprofessorn som jobbar mer än nånsin efter pensionen med populärvetenskapliga torsdagscaféer och reser jorden runt med sina fysikexperiment.
Kötiden till experimentcentrumet Fysikaliska leksaker, som han driver tillsammans med Kjell Sedig, är ett år lång.
Men det är en helt annan historia. Nu var det kärleken som skulle vinnas, och här hade Nilsson tufft motstånd av kemisten Marcel Treskow som kunde imponera än mer med is, rök och eld.
Ett hjärta byggt av stål sattes i brand, rök steg mot taket, belysningen släcktes:
– Om ett hjärta av stål kan brinna, kan även mitt hjärta brinna, sa Marcel.
Han fixade en resa till New York där frihetsgudinnan lystes upp i en rad olika färger, han sjöng ”Happy Birthday” med heliumröst och prövade lyckan som alkemist.
– För att du inte ska tröttna på mig har jag även tagit med mig en konstgjord solnedgång, sa Marcel och visade hur han med hjälp av en avancerad lampa kunde simulera en romantisk solnedgång.
Alla experiment kanske inte riktigt fungerade som de var tänkta, men allt genomfördes med stort hjärta och så mycket glädje, att det förmodligen inte fanns någon i publiken som inte gick hem utan att känna sig lite varmare inombords.
Efteråt bjöd styrkeområdesledaren Krister Holmberg och hans kollegor in till en stunds trivsamt mingel i korridoren bakom hörsalen.
Susanne Wilken är styrkeområdets kommunikatör, och berättar att seminariet kan få en fortsättning:
– Planen är att försöka upprepa det här seminariet varje år och få fler att komma och bli engagerade.Vi hoppas också att på sikt bygga upp en rutin för ett sådant seminarium, med fasta experiment som kan återanvändas och en story som flyter lite bättre, säger Susanne.
Inspirationen kommer från Tyskland där liknande seminarier är populära runt jul.
– Vi hoppas verkligen att vårt seminarium ska kunna etableras som ett roligt mingeltillfälle för studenter och anställda på Chalmers, säger Susanne Wilken.
Men hur gick det till sist? Vem vann slaget om Anettes hjärta?
Svaret är:
Konferencieren!
Hon kunde nämligen inte välja mellan fysikern och kemisten, utan valde istället att dejta seminariets presentatör, doktoranden Luis Aguilera!
Så kan det också gå till på Chalmers.

Foto: Seminariepubliken

Läs mer om Chalmers styrkeområde Materialvetenskap >>>
www.chalmers.se/en/areas-of-advance/material/Pages/default.aspx

Läs mer om Fysikaliska leksaker >>>
www.fysikaliskaleksaker.se

Se Per-Olof Nilssons William Chalmersföreläsning från 2010 >>>
vimeo.com/16878933