Software Center sätter ribban högt från start– Vi har satt ett aggressivt mål: Vi ska förbättra konkurrenskraften och utvecklingstiderna med faktor tio. Det är ett mycket, mycket tufft mål, men vi tror att det är möjligt.

Det sa föreståndaren Jörgen Hansson i en intervju i P4:s Göteborg Direkt om det nystartade Software Center på Lindholmen.
Centrumet invigdes officiellt den 14 februari i närvaro av bland andra Chalmers rektor och vd Karin Markides och Göteborgs universitets rektor Pam Fredman.
Samma eftermiddag berättade Jörgen Hansson, som leder centrumet tillsammans med Jan Bosch (t v), mer om verksamheten i nyhetsmagasinet Göteborg Direkt i radions P4.
– Det är inte bara en teknikfråga utan vi har organisatoriska frågeställningar, och en användare i slutändan som ska använda våra produkter, säger Jörgen Hansson.
Just nu undersöker Software Center vilka behov deras samarbetspartners – Ericsson, Saab Group, Volvo Cars Corporation och Volvo Group – har av nya funktioner som kan realiseras med hjälp av ny programvara.
– Det sitter minst 30 processorer i en ny lastbil, men vi ser tydligt att trenden går mot en fördubbling varje år. Det är där man konkurrerar för att få in mer programvara. Tänk bara på våra mobiltelefoner – för bara ett par år sen pratade man bara i den, sen blev den en kommunikationscentral för e-mail och i dag är den en nöjescentral, vi använder den för att göra våra bankärenden och så vidare.
– Men det bygger hela tiden på att vi kan få ut programvara effektivt till slutanvändaren. Den som är först framme med att plocka fram funktionerna har konkurrensfördelar, säger Jörgen Hansson.

I programmet medverkade också Jan-Eric Sundgren, Volvodirektör med ansvar för bolagets miljö- och omvärldsfrågor och tidigare rektor på Chalmers:
– Det är fantastiskt att Chalmers och Göteborgs universitet nu skapar den här arenan. Tillsammans med de andra intressenterna kan vi vara med och säkerställa att vi har teknik och programvara som fungerar bra, säger han.
Kan det här skapa jobb i Göteborg?
– Det är klart att vår förhoppning är att det ska skapa jobb. Men det är också vår förhoppning att särkerställa för vår del att AB Volvo fortsätter att vara en av de mest konkurrenskraftiga lastbil- och busstillverkarna. Att vi ligger i framkant är naturligtvis bra för jobben i Göteborg, säger Jan-Eric Sundgren.
Han betonar att konkurrenterna inte sitter stilla medan centrumet byggs upp och etableras.
– Men det gör att vi kommer att kunna sova lite bättre på nätterna i förhållande till våra konkurrenter, säger Chalmers förre rektor.
Den officiella invigningen av Software Center var en välbesökt tillställning där forskare och övrig personal från Chalmers och Göteborgs universitet minglade tillsammans med representanter från näringslivet.
Forskare och doktorander fanns på plats och presenterade pågående projekt inom eller med anknytning till centrumet.
Jörgen Hansson och Jan Bosch inledde och därefter hölls de officiella invigningstalen av Karin Markides och Pam Fredman. Även företrädare för Ericsson, Saab Group, Volvo Group och Volvo Cars talade.
Efter tal och mingel avslutades invigningen med en ceremoniell bandknytning, istället för en mer traditionell klippning.


Software Center är ett av Europas största initiativ inom programvaruteknik. Centrumet är grundat av Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet genom Institutionen för data- och informationsteknik, och fyra företagspartners: Ericsson, Saab Group, Volvo Cars Corporation och Volvo Group.
– Forskningen syftar till att stärka konkurrenskraften hos våra företagspartners. Vi letar upp intressanta problemställningar som de ser som strategiskt väldigt viktiga för att de ska kunna lyckas på marknaden, säger Jörgen Hansson i radiointervjun.
På bilden från invigningen längst upp ses fr v Jan Bosch, föreståndare och professor i software engineering, Chalmers rektor och vd Karin Markides, GU:s rektor Pam Fredman och Jörgen Hansson, föreståndare och professor i software engineering.

Text: Anneli Andersson och Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Ladda ner en intervju med Jörgen Hansson och Jan Bosch ur Chalmers magasin nr 3|2011 [pdf, 335 kb] >>>
chalmersalumni.files.wordpress.com/2012/02/sftwr_cntr_cm_3_2011.pdf

Hör inslaget i P4 Göteborg (ca 3.30 min in i sändningen) >>>
sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3769592

Se film från invigningen av Software Center >>>
chalmersalumni.wordpress.com/2012/02/17/se-film-fran-invigningen-av-software-center