Gert Wingårdh i SVT:s "Sverige!" på lördag


Sveriges mest framgångsrike arkitekt, chalmersutbildade Gert Wingårdh, porträtteras i SVT:s kulturmagasin ”Sverige!” den 3 mars.
Se honom berätta om sin karriär, sina byggnadsverk och sin roll som inflytelserik förebild.
– Jag tänker inte så mycket på att det jag gör blir ett avtryck för framtiden, säger Gert Wingårdh (A75) i inslaget som du kan se på SVT:s hemsida.
Reportern Kåre Persson inleder målande:
”Det här är Gert Wingårdh. En gång i tiden hade han långt hår, skrynkliga Armani-kostymer, och var den som tydligast började peka i nya tankebanor under 80- och 90-talen.”
Wingårdh beskriver sitt jobb som ett lustfyllt problemlösande, och hans banbrytande tankevärld illustreras bland annat med bilder på Kuggenhuset på Campus Lindholmen.
”Det är en arkitektur som många gånger närmar sig konst och skulptur”, som Kåre Persson påpekar i inslaget.
Själv tycker Gert Wingårdh att synen på arkitektur och arkitekter förändrats till det bättre sen han började på 70-talet.
– Klimatet runtomkring har blivit mer och mer förstående, och arkitektsynpunkter värderas högre nu, säger Wingårdh.
Han pratar också lätt motvilligt om sin ofrivilliga roll som inflytelserik förebild, som analyseras i böcker och tidskrifter:
– Jag har nån slags skyldighet att vara seriös och peka ut åt vilket håll arkitekturen bör utvecklas, och det är jättekonstigt att vara del i det etablissemang som borde sparkas bort snabbast möjligt. Det känns lite pinsamt, säger han med ett stort skratt.
I inslaget tar Gert Wingårdh med sig reportern till sitt nyaste projekt – ett naturrum vid klassiska fågelsjön Tåkern. Dagen till ära sammanfaller med arkitektens första besök på platsen efter att byggnadsställningarna tagits bort.
– En reflektion när jag går runt i huset nu är att det är mycket större än vad jag trodde. Det reser sig nästan som en kyrka invändigt, säger han.

Foto: SVT

Läs mer om SVT:s ”Sverige!” och se inslaget [börjar 18 minuter in i programmet >>>
http://www.svtplay.se/video/33156/del-7-av-40

One comment

  1. Pingback: Wingårdh kan få sitt sjätte Kasper Salinpris « Chalmeristbloggen