Minskat lönegap mellan kvinnliga och manliga civilingenjörer


Kvinnliga civilingenjörer tjänar 700 kronor mindre per månad än manliga.
Det visar färsk lönestatistik från Sveriges Ingenjörer, som Alumnibloggen tagit del av inför Internationella kvinnodagen.
Lönegapet har minskat med 300 kronor sedan 2009.
För chalmerister är löneskillnaderna mindre – kvinnor med chalmersexamen tjänade förra året faktiskt 50 kronor mer än männen.
Men underlaget är för litet för att man ska kunna dra några säkra slutsatser.
Omkring 60 procent av alla civilingenjörer är organiserade i Sveriges Ingenjörer. Förbundet genomför en årlig löneenkät bland sina medlemmar med en svarsfrekvens på ungefär 70 procent.
Siffrorna för 2011 visar att kvinnor tjänar 700 kronor mindre än män. Det är en klar förbättring jämfört med 2009 då skillnaden var 1 000 kronor.
Sveriges Ingenjörer har för bloggens räkning tittat på medlemmar med examen från Chalmers. Underlaget är för litet för att man ska kunna dra några säkra slutsatser, men siffrorna visar faktiskt att kvinnliga chalmerister tjänar något mer än manliga – närmare bestämt 50 kronor.
Det är en trevlig nyhet en dag som denna.

På Internationella kvinnodagen brukar lönegapet mellan män och kvinnor diskuteras extra mycket. Jämställdhetsorganisationen Sveriges Kvinnolobby har startat den så kallade 15:51-rörelsen, som menar att kvinnors arbetsdag bör avslutas klockan 15.51.
Bakgrunden är att kvinnor i snitt tjänar 14,3 procent mindre än män. Omräknat i tid betyder det att kvinnor i princip jobbar oavlönat i en timme och nio minuter varje dag.
Medan män får betalt fram till klockan 17.00 har kvinnor bara betald arbetstid fram till 15.51.
Det innebär att det är dags för alla kvinnor att gå hem från jobbet ungefär samtidigt som det här blogginlägget publiceras.

Läs mer om Sveriges Ingenjörer >>>
www.sverigesingenjorer.se

Läs artikel i DN: Klockan 15.51 – då får kvinnorna gå hem >>>
www.dn.se/nyheter/sverige/klockan-1551–da-far-kvinnorna-ga-hem

Läs mer om Sveriges Kvinnolobby >>>
www.sverigeskvinnolobby.se

2 comments

 1. bloggare på icedaniel.se

  Du babblar för några jäv…a civilingengörer. Det är större glapp mellan civilingengör och lokalvårdare t ex. Såna människor som dig borde inte utala sig om jämställdhet alls.

 2. Michael Nystås

  Hej! Den här bloggen handlar om Chalmers och om chalmerister. Därför var det relevant för oss att skriva om löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga civilingenjörer, och inte om löneskillnader i allmänhet mellan olika yrkeskategorier. Den debatten finns det andra som kan ta betydligt bättre. Dessutom är det en positiv nyhet att lönegapet mellan manliga och kvinnliga civilingenjörer faktiskt minskar, tycker du inte?

  Vänliga hälsningar

  Michael Nystås
  Kanalansvarig
  Chalmers alumniblogg