Premièredags för årets BobspexDen unge upptäcktsresanden Christofer Columbus har blivit kastad överbord från sitt skepp mitt ute på Atlanten.

Too bad om man varken kan räkna eller simma.
Det är upptakten till årets Bob-spex som har urpremière den 20 april.
Vi såg ensemblens bejublade första repetition inför publik i måndags kväll, och kan också publicera chalmeristen Emil Johanssons bilder.

För den som sett förra årets Bobspex ”Marie Curie” innebär ”Christofer Columbus” flera kära återseenden bland skådespelarna. I årets ensemble ingår Stellan Johansson, som spelade Marie Curies assistent Anna Olsson, Johnny Oskarsson, som gestaltade Marie Curies kärlekskranka syster Bronia Sklodowska, och Fredrik Claesson, som spelade psykoanalytikern Sigmund Freuds assistent Jean-Jaque Julien.

Fredrik Claesson gör i år comeback som den listiga handelskvinnan Prada Di Medici, Johnny Oskarsson gör den unge skeppsgossen Martin, medan Stellan Johansson briljerar i rollen som den Haddockliknande sjökaptenen Glenn Archibald Carnegie Storm, en riktigt salt och fryntlig sjöbuse från den göteborgska skärgården.

Arvid Skarrie är riktigt bra i huvudrollen som Christofer Columbus. Han gör den klassiske sjöfararen till en tvångsmässigt positiv och lite dum typ som aningslöst trampar i klaveret.

”Christofer Columbus” utspelar sig till havs och i Indien, dit skeppet anländer och de resande möter den temperamentsfulle Hövding Erik Leifsson Fafne (Erik Hardselius), hans väna dotter och tronarvinge Brynhilde Eriksdotter (Teodor Ostwald) och byns mäktiga shaman Kakawanga (Per Ahlgren).

Men det börjar på skeppet när Columbus räddas ombord efter att besättningen på hans eget fartyg gjort myteri och kastat honom i havet. Samtidigt avslöjas fripassageraren Martin, som gömt sig i en tunna – ett faktum han desperat försöker bortförklara:
– Mina ben hoppade ner i den här tunnan, och min kropp följde efter!

Martin får tjänstgöra som skeppsgosse medan han av sina upplevelser inspireras till framtida stordåd.

Den nära tre timmar långa föreställningen är gödslad med liknande underfundiga oneliners, och det gäller att spetsa öronen om man vill hinna uppfatta alla.
Ofta är det träffsäkra samtidskommentarer på samma gång:
– Härmade du fåglar hela natten? Du är helt såld på Twitter, säger hövdingen till sin dotter Brynhilde.

En av den obotlige optimisten Columbus första insatser blir att övertala Prada di Medici att styra skutan mot guld och rikedom i Indien:
– Senaste modet i öst är väst!
Och när utkiken siktar land utropar han trosvisst:
– Det finns ingen anledning till att inte vara framme!

Musiken är skickligt framförd och varierad, och spänner från klassisk musik till Aktuellts solfilm och 70-talsdisco. Ett fartfyllt nummer består av ett schlagermedley med låtar som ”Tusen och en natt” och ”La det svinge”.

Dansnumren är också de skickligt genomförda och koreograferade. Det är omöjligt att inte låta sig imponeras av de sju skådespelarnas begåvning – i såväl danssteg, sånginsatser som rollgestaltning.
Chalmersspexet är en av högskolans finaste kulturyttringar, och årets Bobspex ”Christofer Columbus” kan varmt rekommenderas.

Foto: Emil Johansson – Alumnibloggen tackar för vänligt tillstånd att använda bilderna!

CHRISTOFER COLUMBUS – CHALMERSSPEXET BOB 2012
Fredag 20 april 19.00*, urpremière i hörsalen RunAn, Chalmers kårhus
Fredag 27 april 19.00, föreställning i hörsalen RunAn, Chalmers kårhus
Lördag 28 april 19.30, föreställning i hörsalen RunAn, Chalmers kårhus
Måndag 30 april 20.00*, föreställning i Stenhammarsalen, Göteborgs konserthus
Fredag 4 maj 19.00, föreställning i hörsalen RunAn, Chalmers kårhus
Lördag 5 maj 18.00*, buskföreställning i hörsalen RunAn, Chalmers kårhus

Föreställningar markerade med en asterisk avslutas med spexkalas med extra entréavgift på 200 kronor (Valborg 250 kronor), reducerat pris med 40 kr vid alkoholfritt.

Biljetterna till föreställningarna i RunAn kostar 180 kr, 140 kr (student) eller 120 kr (chalmerist).
Biljetterna till föreställningen i konserthuset kostar 200 kr, 150 kr (student) eller 130 kr (chalmerist).
Biljetter säljes dagligen i spexets egen biljettkur i Chalmers kårhus på lunchtid.

Läs mer om Chalmersspexet Bob >>>
www.bob.chalmersspexet.se

Läs tidigare inlägg om Chalmersspexet >>>
chalmersalumni.wordpress.com/category/chalmersspexet


En kommentar

  1. Pingback: Chalmeristbloggens bästa år hittills « Chalmeristbloggen