Nytt stipendium delades ut på student-alumnträff i ShanghaiRegnet öser ner på eftermiddagen den 22 mars i Shanghai, regn under rusningstrafik i Shanghai gör det nästan omöjligt att finna en taxi.

Peter Hellqvist, alumnkoordinator, och Cecilia Hillman, projektledare för den internationella studentrekryteringen, är på väg till det student-alumnevent de nu arrangerar för andra året i rad på två platser i Kina.

Samtidigt på Sino-Finnish Centre på Tongji Universitet har Chalmers samlat 25 nyrekryterade studenter för att berätta om Chalmers, Göteborg och Sverige. Erik Zhang från svenska konsulatet har också anslutit för att informera om visumansökan.
Studenterna ska fatta ett av sitt livs viktigaste beslut. De ska göra en stor ekonomisk och mänsklig investering när de åker till det kalla och i stort sett okända Sverige för att läsa på ett spännande och avancerat masterprogram på Chalmers. Då känns det bra och tryggt att få så mycket information som möjligt.

När informationsstunden är över kommer ett 15-tal alumner in, trotsande ösregnet och bristen på taxi. De brukar träffas varje månad genom den Chalmersska Ingenjörsföreningens lokala förenings program. Idag ska de välkomna de nyantagna studenterna i gemenskapen av chalmerister världen runt. Vänner är viktigt när man ska ta ett stort och svårt steg ut i det okända.
Professor Jan Staël von Holstein hälsar välkommen till designcentret innan Jörgen Sjöberg från Chalmers hälsar studenter, alumner och Volvo Cars representanter välkomna.

Det är dags för utdelning av de prestigefulla och förmånliga Talent Race-stipendierna. Vinnaren får ett Volvo Cars Cooperation-stipendium som täcker studiekostnader på Chalmers motsvarande 240 000 svenska kronor, en smärre förmögenhet i Kina. Dessutom garanteras stipendiaten sommarjobb och examensarbete på Volvo Cars.
Lars Nyborg, Vice President of Product Development på Volvo Cars Shanghai, överräckte stipendiet till en mycket lycklig Hantang Liu.

Lars Nyborg berättar sedan hur viktiga unga talanger med ingenjörskunnande och förståelse för flera kulturer är och kommer att vara för Volvo Cars i deras framtida utveckling. Hantang Liu gratuleras också av Chalmers CRO Anders Wennberg innan alumnimiddagen startar.
Studenter och alumner med ursprung i Kina och i resten av världen sitter tillsammans. Man pratar om livet på Chalmers och livet därefter.
Stämningen är god och gemytlig.

Den stiger ytterligare när Andreas Sigurdsson, ordförande för Chalmersska Ingenjörsföreningens Shanghaiavdelning, reser sig upp och hälsar studenterna välkomna till gemenskapen. Han berättar hur medlemmarna träffas och har roligt men även hjälper varandra och inkommande chalmerister med livet och karriären i Kina.
Lite osäkra leenden sprider sig bland de nya chalmeristerna när Andreas tar upp den klassiska Chalmersvisan ”Livet” – men efteråt ser de glada ut.
När kvällen är över försöker glada och nöjda chalmerister fånga en taxi hem i Shanghairegnet. Förhoppningsvis vågar nu de unga kinesiska studenterna ta klivet in i den utmaning som studierna på Chalmers innebär och också in i gemenskapen bland chalmerister!
Lördagen den 24 mars arrangerades en liknande träff i Beijing för unga förväntansfulla kinesiska studenter samt stadens chalmerister.

Text: Peter Hellqvist
Foto: Cecilia Hillman

Read an English version of this blog entry >>>
www.swedenintouch.se/Cecilia-Hillman/Blog/?entryid=4393

Read more about the CING chapter in Shanghai >>>
www.cingchina.com/shanghai.html

Read more about Chalmers scholarships for international students >>>
www.chalmers.se/en/education/fees-finance/Pages/scholarships.aspx