Chalmeristerna slutspurtar inför CortègenDen 30 april klockan 18:15 rullar Cortègen åter ut och sprider glädje i Göteborg.

Som vanligt utlovas roliga nyheter och överraskningar i Cortègen som tack vare stort byggintresse blivit något längre än tidigare år.
Det helnyktra arrangemanget är sedan förra året IQ-klassat och i år blir Cortègen mer tillgänglig även för synskadade då den syntolkas.

Fåglar må kvittra, solen må skina och knoppar må spricka ut, men det är först när Cortègen rullar som våren kommer till stan på riktigt. På dagen C, som Chalmers Cortège Committés ordförande Colin Qvarnström och andra cortègeinvigda chalmerister kallar dagen då Cortègen går av stapeln.
En skämtsam analog till Dagen D, också det en historiskt betydelsefull dag.
– Det har varit en intensiv vår, säger Colin Qvarnström, ordförande i Chalmers Cortège Committé (CCC).
– Det ligger mer arbete bakom än man kanske tror för att få till Cortègen, som enligt traditionen skall stavas just med c och è, påpekar han vänligt.

I fredags (20/4 klockan 12:00) invigdes byggplatsen och hundratals ivriga chalmerister trängdes för att att påbörja sina ekipage. Sedan dess har årets låt, ”Näcken” med Owe Thörnqvist, spelats non-stop på byggplatsen.
Att spela en klassisk gammal svensktoppslåt på byggplatsen är också en del av traditionen. Tanken är att förgylla byggstämningen och bidra till bättre vagnar och det ryktas även om att årets ekipage håller extra hög kvalitet.
Genom Colins finurliga leende förstår man snabbt att det som vanligt kommer att bli den bästa Cortègen någonsin. Han poängterar även att det är ett helnyktert arrangemang. Med lugn och stolthet berättar han att Cortègen sedan förra året nu även är IQ-klassad*.

– Nytt för i år är dock att Cortègen kommer att syntolkas, tillägger Colin. Det har funnits en efterfrågan från dem med nedsatt syn att kunna ta del av folkfesten, som Cortègen ändå är i Göteborg. Så nu kommer ekipagen via Syntolkning** att refereras live och sändas ut till ett trettiotal åhörare med hörlurar i publiken. Detta är vi självklart väldigt glada över, säger Colin.
Färdvägen är samma som förra året och man kan se den på CCC:s hemsida.
I årets jury ser vi välkända profiler som som Glenn Hysén, Thomas Ravelli, David Lega, Frida Boisen samt chalmeristerna Felix Kjellberg och Knut Agnred. Tillsammans skall de bedöma och poängsätta de drygt femtio ekipagen.
– Sist men inte minst är ingen Cortège fullständig utan Cortègeprogram. Det ger en större inblick i arbetet med och tanken bakom vagnarna. Programmet ger även tidsfördriv och goda skratt medan du väntar på Cortègen. Så se till att skaffa dig ett Cortègeprogram och en riktigt trevlig Valborg, uppmanar Colin med ett lurigt leende.

*IQ är ett dotterföretag till Systembolaget som arbetar för en smartare alkoholsyn
** Intresseföreningen för syntolkning i Sverige

Kontakt:
Colin Qvarnström, ordförande Chalmers Cortège Committé 2012, 073 – 332 30 88
Emilia Liljeström, Chalmers Studentkårs ordförande 2012, 070 – 772 39 02
www.cortegen.se, www.chs.chalmers.se

Om Chalmers Cortège Committé
Chalmers Cortège Committé är en kommitté inom Chalmers Studentkår. Redan 1909 startade traditionen som kallas Chalmerscortègen. Cortègen, som är ett av Göteborgs största gratisnöjden, arrangeras av elva teknologer som tar studieuppehåll ett halvår.
Mer information på www.cortegen.se

Källa: Pressmeddelande från Chalmers Studentkår

Foto: Simon Sigurdhsson och Niklas Lennerstad, CFFC

Se fler bilder från byggveckan >>>
www.cffc.se

Läs mer:

Chalmers bibliotek digitaliserar cortègeprogram genom tiderna >>>
blog.lib.chalmers.se/2012/04/23/digitaliserade-cortegeprogram-1921-2011

Hör bygglåtarna på Spotify >>>
open.spotify.com/user/chalmersbibliotek/playlist/24gQ0BRQkaKNI9OjW54tpd

Läs tidigare blogginlägg  >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/category/cortegen