Chalmers tog hem Science Slam på UniverseumChalmeristen Igor Zoric segrade när den lättsamma utmaningen Science Slam avgjordes på Universeum i torsdags.

Fysikprofessorn lockade till många skratt när han underhållande berättade om sin forskning på tio snabba minuter.
– Jag är intresserad av ytfysik. Jag kommer därför att prata ytligt om ytan, inledde han med ett leende.

Science Slam arrangerades för första gången i Göteborg i samband med Vetenskapsfestivalen i torsdags. Inspirationen kommer från Tyskland där företeelsen funnits länge. Helena Åberg från Göteborgs universitet och Barbara Lindgren från Chalmers tog den nu till Göteborg och Sverige – och det blev en riktig braksuccé.
Science Slam är ett Poetry Slam för forskare. Sex forskare får med alla till buds stående medel tio minuter vardera på sig att presentera något de jobbar med på ett så underhållande och begripligt sätt som möjligt.
Sedan röstar publiken med hjälp av klassiska mentometerknappar, och en slutsegrare koras.
När Universeums Dorotea Blank hälsade de säkert över hundra åhörarna välkomna – både sittplatser och mentometerknappar tog snabbt slut – stod de sex forskarna redo i kulisserna:
Chalmers ställde upp med Tobias Fredberg, docent på avdelningen MORE vid Institutionen för teknikens ekonomi och organisation, Patric Wallin, doktorand i forskargruppen Biologisk fysik på Institutionen för teknisk fysik, och hans institutionskollega, professor Igor Zoric från forskargruppen Kemisk fysik.
Universitetets trojka bestod av universitetslektor Maria Sundin från Institutionen för fysik, Mats Isaksson, professor vid Avdelningen för radiofysik, och Agnes Wold, läkare och professor vid Avdelningen för infektionssjukdomar. Det handlade om liv på andra galaxer, radioaktiv strålning och allergier.

Tobias Fredberg (t v) var först ut och berättade, iförd kostym med röd näsduk i bröstfickan, om ”Chefer, narcissister och högre ambitioner”. Publiken delgavs mycket intressant information, bland annat att 80 procent av människorna i västvärlden inte känner sig fullt engagerade i sitt arbete, och att så många som 50 procent inte litar på chefen.
Patric Wallin tog ett hederligt ritblock till sin hjälp för att illustrera sin forskning om hur celler beter sig i människokroppen:
– Här är de hjärnceller som gör det möjligt för mig att stå här och tala, sa han.
Men de riktigt hjärtliga skratten rev Igor Zoric ner när han kom in för att prata om bilavgaskatalysatorer:
– Jag är intresserad av ytfysik. Jag kommer därför att prata ytligt om ytan, inledde professorn med ett leende.

Med målande exempel vägledde han åhörarna in i en forskningsvärld som handlar om att skapa bättre och mer hållbara katalysatorer. Det är ett svårt och komplext forskningsfält.
– Jag brukar säga att det är som att stå utanför ett rum, som är helt mörkt. Det hörs att det är nån därinne, men vi vet inte vad eller vem. Vad gör man? Man kastar in en banan – om skalet kommer tillbaka finns det troligen en apa därinne!
Igor Zoric slog de andra forskarna på fingrarna och fick medelpoängen 4.6 av publiken för sin föreläsning, som även innehöll en liknelse om en pubrunda.
Science Slam var en mycket allmänbildande timme med som synes stor variation på ämnesområden – och det är nog ingen vågad gissning att det lyckade konceptet återkommer under Vetenskapsfestivalen nästa år.
På bilden här ovan tackas forskarna med blommor. Från vänster syns Igor Zoric, Chalmers, Mats Isaksson, GU, Patric Wallin, Chalmers, Maria Sundin, GU, och Agnes Wold, GU. Tobias Fredberg saknas på bilden.

Foto: Michael Nystås

En kommentar

  1. Pingback: Igor Zoric vann Göteborgsfinalen av Forskar Grand Prix « Chalmeristbloggen