Nu är mössorna vita igen på ChalmersSvart byts mot vitt, mörker mot ljus, kyla mot värme.
Mösspåtagningen är en av Chalmers finaste och mest hjärtevärmande traditioner, med anor ända tillbaka till 1878.
– Mössan är den huvudbonad som kännetecknar både våren och den samhörighet som vi på Chalmers är så stolta över, sa kårordförande Emilia Liljeström när hon vårtalade inför ett par hundra chalmerister på Teknologgården i måndags.
Se hennes och rektors tal i sin helhet – och missa inte Chalmers Film- & Fotocommittés stämningsfyllda bilder från högtiden!

Mösspåtagningen är en manifestation av gemenskap, livsglädje och framåtanda – i synnerhet på våren då symboliken blir extra tydlig. Varje Valborgsmässoafton byts vinterns svarta studentmössa mot sommarhalvårets vita.
Rektor och kårordförande håller alltid varsitt kort vårtal, Chalmers Sångkör sjunger och Chalmers barockensemble spelar.
Du kan se båda talen i sin helhet här i bloggen.

Marskalksämbetets ordförande Andreas Robertsson hälsade alla välkomna under en klarblå himmel över Campus Johanneberg i måndags. I Olgas Trappor vajade fanor från studentkåren, Chalmersska Ingenjörsföreningen och flera andra.
Chalmers Sångkör sjöng in våren med klassikerna ”Studentsången” och ”Vintern rasat”.

Sen var det dags för rektors vårtal, som innehöll många fina passager:
– Ingenstans blir våren så tydlig som på Chalmers. I dag byter vi svart mot vitt, och cortègens knoppar brister ut i färgsprakande kreationer. Vi lägger ett vinterhalvår bakom oss och tittar tillsammans framåt. Vi har nya erfarenheter med oss in bagaget, och med mognare ögon än vid denna tid för ett år sen, lyfter vi vår gemensamma chalmerskultur ännu ett steg. Vi lägger det mörka bakom oss och går mot en ljusare tid – framåt, avancez, mina vänner! sa Karin Markides i sitt tal som du ser i sin helhet här nedan.

Inför Valborg hade rektor passat på att besöka byggplatsen för årets cortège, och konstaterade i sitt tal att vagnarna i år kommenterar svåra samhällsproblem, något hon var stolt över.
– Chalmers studenter visar det med humor, med skärpa och med mod, som till exempel dubbelmoralen kring grön el. Framsynta ingenjörer behövs – och Chalmers har dom allra bästa, sa Markides.

Chalmers barockensemble bjöd på en underhållande och virtuos uppvisning, som bland annat inbegrep en fågel i bur och en toalettstol. Dirigenten uppgavs heta Esa-Pekka Hitochditonen.
Ensemblen bestod också av en sann estradör som högstämt introducerade varje nummer, som ”Musikaliskt skämt för barockensemble”, ett stycke mer känt som ”Tvångssymfonin”:
– Stycket är präglat av nostalgi och masochism, och fick på sin tid pressens rosor att vissna. Det är uppbyggt av toner som fanns redan på 1700-talet, förkunnade ensemblens estradör, varefter medlemmen Sune Smärting och hans så kallade status-cymbaler presenterades – navkapslar från en Mercedes…

Kårordförande Emilia Liljeström började sitt tal med en kort historik över traditionen med mösspåtagning – eller ”Chalmersmössans bärande” – som funnits ända sedan 1878.
– Det är vår egna och alldeles unika mössa, som bara chalmerister bär, och som från början enbart fanns i vitt. Kanske var det den framstående forskningen som på Chalmers skapade insikten av att svart tyg absorberar värme mer än ett vitt tyg, och således bör användas under vinterhalvåret, sa Emilia Liljeström.

Studentkårens ordförande ledde sedan chalmeristerna genom ceremonin. Och efter ett gemensamt chalmersleve – hipp, hipp, hipp, chalmers, chalmers, chalmers, hurra, hurra, hurra! – byttes den svarta mössan mot den vita.
– Vi bär mössan för att hylla alla chalmerister som varit, alla chalmerister som är, men kanske framför allt, alla chalmerister som komma skall, avslutade Emilia Liljeström i sitt tal som du kan se i sin helhet här ovan.


Foto: Rikard Svensson, Simon Sigurdhsson och Olof Berglund (CFFC)

Se fler av CFFC:s fina bilder från mösspåtagningen >>>
cffc.se/bilder/2012/mosspatagning

Läs fler inlägg om mösspåtagningen >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=mösspåtagning

Läs mer om hur mösspåtagningen firas på svenska högskolor och universitet >>>
sv.wikipedia.org/wiki/Mösspåtagning