Volvo friade till studenterna på karriärdag– Vi behöver er kreativitet, innovation, nya idéer och kompetens.

Det sa Volvos konstruktions- och utvecklingschef, chalmeristen Paul Welander (M83), när han mötte studenterna på Volvodagen i kårhuset i fredags.
”What is your Volvo future?” var temat när biltillverkaren anordnade en karriärdag tillsammans med Chalmers och Studentkåren. Med blicken riktad framåt mot 2020 bjöds chalmeristerna in att fundera över sin egen roll om åtta år.
På scenen i hörsalen RunAn avlöste talarna varandra, kompetent och underhållande presenterade och utfrågade av moderatorn Navid Modiri. Rektor Karin Markides höll ett kort välkomstanförande, och sen var det redan dags för en av dagens stora nyheter: avtäckningen av årets Formula Student-bil.

Projektledaren Jonathan Rice och Sven-Erik Svensson från huvudsamarbetspartnern Volvo Cars avslöjade gemensamt årets bilmodell under stort jubel.
Volvo kom till Chalmers med flera av sina absoluta toppnamn: förutom Paul Welander och Sven-Erik Svensson kom Peter Mertens, senior vice president of R&D på Volvo Cars, Jan-Eric Sundgren, executive vice president, Volvo Group Corporate Public & Environmental Affairs och tidigare rektor på Chalmers, Torbjörn Holmström, executive vice president, Volvo Group Trucks Technology och Kerstin Renard, executive vice president, Volvo Group Corporate Human Resources.

Dagens huvudnummer var Paul Welanders och Peter Mertens gemensamma framträdande. Båda lyckades charma publiken, som till övervägande delen bestod av internationella masterstudenter, rejält med sin lågmälda humor:
– Man måste inte vara galen för att jobba i bilindustrin, men det hjälper, skämtade Peter Mertens.
Paul Welander berättade att han tagit med sig sin chalmersmössa till Volvodagen, men råkat glömma den i bilen. Han är civilingenjör i maskinteknik från Chalmers och tog sin examen 1983. Hans en gång vita studentmössa har vid det här laget antagit en gulnad färg.
– Den väcker många goda minnen från min studietid, men också av hur det var att börja söka jobb. Jag hade ingen aning om vad det skulle innebära att arbeta, det enda jag visste var att jag definitivt inte tänkte jobba på Volvo. Det lät tråkigt, som en fabrik, grått. Nu har jag jobbat här i 25 år. Hade jag vetat då vad jag vet nu hade jag bett om att få börja med en gång – precis så spännande är det, sa Paul Welander.

Han hade en alldeles särskild hälsning till de uppemot 200 chalmeristerna i publiken:
– We need you guys in the future! Vi behöver er i framtiden eftersom ni för med er så många olika gåvor – kreativitet, innovation, nya idéer och kompetens, och det är precis vad vi vill ha!
Och Peter Mertens fyllde i:
– We need you to make Volvo cool again! Hjälp oss att nå dit och ni har en mycket ljus framtid tillsammans med oss.

Foto: Mathias Elmeskog (CFFC)

Personerna på bilderna är, uppifrån och ner: Navid Modiri, Peter Mertens och Paul Welander. Jonathan Rice. Karin Markides. Navid Modiri.

Läs mer om Chalmers Formula Student >>>
www.chalmers.se/en/education/studentprojects/formulastudent/Pages/default.aspx