200 arkitektstudenter framtidsspanar på stan200 arkitektstudenter i årskurs 1-3 från Chalmers ramar in Göteborgs innerstad i det spännande projektet Rena Rama Göteborg. 

14 olika installationer har byggts längs älven och vallgraven, så som den såg ut för 300 år sedan, innan rivningen av vallarna.
Jättesatsningen pågår under veckan – och besökarna kan kommentera och ladda upp sina egna bilder på Facebook.
Syftet med Rena Rama Göteborg är att människor ska lära sig om Göteborgs historia som befästningsstad och reflektera över dess framtida möjligheter. Chalmeristerna vill släppa fokus från enskilda byggnader och belysa den unika stadsplanen och möjligheten att utveckla Göteborg som vattenstad med det befintliga som utgångspunkt.

Sammanfaller med examensutställning på Chalmers
Installationerna bemannas av studenterna själva klockan 12-14 samt 15-18 den 23 och 24 maj. Utställningen invigdes i går och sammanfaller med den stora examensutställning som pågår den 23-25 maj på Ljusgården i Arkitekturhuset på Campus Johanneberg. Ett 60-tal examensarbeten presenteras under examensdagarna.

Här finns installationerna
Rena Rama Göteborg med studenternas visioner om staden hittar du på följande platser:
Göteborgsoperan, Älvrummet vid Lilla Bommen, Nils Ericsonterminalen, Drottningtorget, Bastionsplatsen i Trädgårdsföreningen, Kungstorget, Kungsparken, Feskekörkan, Carolus Rex i Kungshöjd, Otterhällan, Lilla Torget, Stora Bommen, Packhusplatsen och Sankt Eriksgatan.

Tider och datum
Installationerna bemannas av studenterna själva klockan 12-14 samt 15-18 den 23 och 24 maj.

Uppmärksammades i Metro
Projektet uppmärksammades över ett helt uppslag i tidningen Metro i går.
– Man kan se det som en kommentar till de platserna. Vi vill framför allt att folk som inte arbetar med sådana här frågor ska tänka lite över hur staden ser ut och varför. Och hur man skulle kunna förbättra och ingjuta liv i de delarna av stan, förklarar Ellen Siesjö, pressansvarig och arkitektstudent, för Metros reporter Peter Löwendahl.
”Små röda träbåtar vid Feskekörka, soffor på Lilla torget och tygskynke på Kungstorget. 200 arkitektstudenter pyntar Göteborg och vill sätta fokus på bortglömda platser”, skriver Metro.

Ladda upp dina egna bilder på Facebook
Installationerna ligger i en slinga och erbjuder Göteborgarna en vandring längs vattnet. Ordningen är slumpmässig och kräver därför inte att de besöks i en särskild ordning. De är oberoende av varandra vilket innebär att det är upp till dig hur lång promenaden blir.
Konceptet med ramen som symbol är en liknelse med vattnet som ramar in centrala Göteborg. Med hjälp av fysiska ramar utplacerade på strategiska platser vill vi rama in och locka folk till installationerna, samt skapa interaktion och spridning av budskapet genom människans bästa vän (?) mobilkameran. På www.facebook.com/RenaRamaGbg kan du sedan ladda upp de bilder du tar under vandringen.
Besök en, tre eller alla fjorton platser och lär dig mer om Göteborgs nutid, dåtid och framtid!

Läs mer och ladda upp dina egna bilder på Facebook >>>
https://www.facebook.com/RenaRamaGbg

Ladda ner programblad och karta [pdf, 476 KB] >>>
http://chalmersalumni.files.wordpress.com/2012/05/renaramagbg_folder.pdf 

Läs artikel i Göteborgs-Posten om utställningen >>>
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.950459-konstigheter-pa-stan-

Ladda ner Metros artikel [pdf, 1,1 MB] >>>
http://chalmersalumni.files.wordpress.com/2012/05/metro_renaramagbg.pdf