Siesjö sticker ut hakan i GPChalmeristen och stadsarkitekten Björn Siesjö (A92) sticker ut hakan i en stor intervju i Göteborgs-Posten i söndags.

– Staden låter, luktar och lyser. Står man inte ut med det får man flytta, säger han.
Sedan han tillträdde som Göteborgs nye och i många år efterlängtade stadsarkitekt i mars, har Björn Siesjö profilerat sig som en färgstark, nytänkande och idérik person.
Orädd och provocerande sticker han ut hakan utan att först ängsligt fukta fingret för att känna vartåt vinden blåser.
Istället tycks han ha tagit för vana att befinna sig före vinden – eller rentav i en helt annan riktning.
I en stor intervju med Göteborgs-Postens reporter Gunilla Grahn Hinnfors den 27 maj listar han tre hinder för att kunna bygga billigare hyresrätter: hundra procent tillgänglighet för rörelsehindrade, parkeringsplatser under husen och buller.
– Vi kan inte alltid lyssna på den gnälligaste. Att restaurangen Jazzå inte fick vara kvar på Andra Långgatan för att någon boende klagade är helt oacceptabelt. Med en sådan flathet från beslutsfattare blir staden tråkig och död. Det blir ingen stad, säger Björn Siesjö till GP.
Om tillgänglighet säger han provocerande:
– Hundra procent tillgängligt för rörelsehindrade är … talibanism och ger minskad rörlighet för unga och obemedlade. En sorts tillgänglighet ställs mot en annan. Vi behöver optimera det bättre.

Läs fler blogginlägg om Björn Siesjö >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=siesj%C3%B6

4 comments

 1. Michael Nystås

  Björn Siesjös utspel har rört upp känslor och väckt debatt. Ett antal kommentarer har kommit in via Chalmeristbloggens tidigare adress, som finns kvar men nu är vilande. Vi väljer därför att importera kommentarerna hit till bloggens nya hemvist istället, och välkomnar ytterligare inlägg och synpunkter.

  Här följer de hittills inkomna kommentarerna:

  Anonym
  04 juni 2012 15:55
  Man måste våga provocera och Björn Siersjö är modig!

  DL
  05 juni 2012 22:23
  Visst är han modig, men det har väl aldrig slagit honom att en person både kan vara ung, obemedlad OCH ha en rörelsenedsättning?

  Mamman
  09 juni 2012 13:48
  Modig? Nej bara begränsad i sin kunskap. Ska vi slå vad om att ingen i Björns familj är handikappad. Att kunna förstå och sätta sig in i andra människors behov är bra för alla, även en arkitekt. Att inte kunna det får man nog se mer som en begränsning än mod.

  Johannes
  09 juni 2012 14:24
  Är det här Göteborgskommuns officella hållning till människor med handikapp!??!?! Jag tar fram min stora skämskudde! Det sägs att dumhet och mod går hand i hand. Björn Siesjö visar att det kan stämma!!

  Michael Nystås
  11 juni 2012 9:56
  Hej!
  Bloggen välkomnar all form av debatt och ser ett aktivt kommentarsfält som önskvärt och positivt. Tänk dock på att direkta personangrepp inte är tillåtna och kommer att raderas.
  Vänliga hälsningar
  Michael Nystås
  Bloggredaktör

  Lisbet
  11 juni 2012 12:22
  Benämningar på vidriga företeelser läggs på oss som vill att alla skall inkluderas i samhällsplaneringen och samhällsgemenskapen. Tillgänglighetstalibaner kallar stadsarkitekt Björn Siesjö oss i en stor artikel i GP som lustigt nog hette En stad för alla. Varför Björn valde att så tydligt klargöra sina åsikter om det onödiga med tillgänglighet för GP-läsarna kan vi bara spekulera i. Helt klart har han som arkitekt gått vilse i jakten på venustas, helt glömt bort utiliatas. Läs mer här: http://ungarorelsehindrade.se/goteborg/2012/06/talibaner-och-fascister/

  lisbettan
  15 juni 2012 11:48
  Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben har kommenterat Björn Siesjös inlägg på Fria ord den 9 juni. http://ungarorelsehindrade.se/goteborg/2012/06/det-ar-for-dyrt

  TRACKBACKAR TILL INLÄGGET
  http://ungarorelsehindrade.se/goteborg/2012/06/talibanism
  http://ungarorelsehindrade.se/goteborg/2012/06/talibaner-och-fascister
  http://www.jonvision.se/2012/06/11/for-dyrt-att-bygga-for-alla

 2. Pingback: Chalmeristbloggens bästa år hittills « Chalmeristbloggen