Finstämd utdelning av Rune Anderssons stipendiumChalmeristerna Tobias Karlsson (V09), Karl Bergman (KB06), Eric Lundh (M00) och Emanuel Dag (E03)  belönas med det prestigefyllda Rune Anderssons stipendium på vardera 500 000 kronor.

De stolta stipendiaterna tog emot sina utmärkelser vid en högtidlig ceremoni i Chalmersska huset i går.
– Det är en stor ära. Stipendiet kommer att öppna upp många dörrar för mig, säger Tobias Karlsson.

Historiens vingslag kunde nästan höras i Chalmersska husets eleganta salonger när Marianne Gyllensten, fundraiser på Chalmers, hälsade gästerna välkomna till utdelningen av Rune Anderssons stipendium.
Och dagens huvudpersoner och deras anhöriga var synligt berörda av den högtidliga stämningen under William Chalmers kristallkronor och de tända ljusen. En efter en fick de stiga fram och ta emot diplom och blommor av donatorn Rune Andersson och Chalmers rektor och vd, Karin Markides.


Karl Bergman fick stipendium 2011

Karl Bergman (KB06) fick stipendiet redan förra året, men var då förhindrad att delta i utdelningsceremonin. I år fick han dock möjlighet att närvara.
I höst påbörjar han en masterutbildning i business administration (MBA) vid anrika Cambridge University i Storbritannien:
– Det är ingen tvekan om att stipendiet har gjort det möjligt för mig att genomföra mina kommande studier, säger Karl Bergman.


Chalmers blev Emanuels steg ut i världen

Emanuel Dag (E03) är civilingenjör i elektroteknik och tog sin examen 2003. De senaste fem åren har han varit verksam och bosatt i Melbourne i Australien, där han lett ett flertal internationella projekt.
– Att börja på Chalmers var som att ta steget ut i världen. Jag hade bott i Västerås i hela mitt liv. Chalmers var en helt ny värld och en otrolig plats att växa på, säger Emanuel Dag.
I höst påbörjar han en treårig MBA på deltid vid Melbourne Business School i Australien:
– Det är en utmaning och ett steg jag verkligen vill ta. Det är en sak att leda, men en helt annan sak att förstå språket och få modet att leda, säger Emanuel Dag.


Eric 
bär sin ingenjörsring med stolthet
Eric Lundh (M00) är civilingenjör i maskinteknik och tog sin examen år 2000. Han är gruppchef och ställföreträdande sektionschef på Volvo Group Trucks Technology. Till hösten påbörjar han en MBA-utbildning vid Handelshögskolan i Stockholm.
– Jag bor i närheten av Chalmers i dag, och det känns väldigt kul att se dagens studenter och tänka att de har några riktigt roliga år framför sig. Det var speciella år och Chalmers finns kvar i mitt hjärta. Jag bär min ingenjörsring med stolthet, säger Eric Lundh.


Tobias vill ge tillbaka i framtiden

Tobias Karlsson (V09) tog sin civilingenjörsexamen i väg- och vattenbyggnad för tre år sedan – och har därmed samma grundutbildning som Rune Andersson. Han är projektchef på Svensk Bygglogistik i Göteborg och var bland annat huvudansvarig logistics manager under bygget av den nya Stockholmsarenan.
– Det är en stor ära för mig att få stipendiet. Det kommer att öppna upp många dörrar. Jag drivs av utmaningar och är övertygad om att stipendiet kommer att lyfta mig både professionellt och som person, säger Tobias Karlsson.
Han planerar att läsa en MBA i Singapore och betonar hur betydelsefullt stipendiet är för honom personligen.
– I framtiden hoppas jag kunna få inspirera andra människor och ge tillbaka precis som Rune Andersson gjort, säger Tobias Karlsson.


Fyra punkter för framgångsrikt företagande

Donatorn och finansmannen Rune Andersson (V68) njöt påtagligt av ceremonin och höll ett underhållande tal där han delade med sig av sin långa erfarenhet som företagsledare och entreprenör till de nyblivna stipendiaterna.
– När vi instiftade stipendiet för sex år sedan funderade jag mycket på vad som var viktigt i livet ur yrkessynpunkt, sa Rune Andersson, som bara var 31 år gammal när han fick sin första vd-stol, för Plannja.

I 14 år var han sedan vd för bland annat Trelleborg AB, men driver sedan många år egna koncernen Mellby Gård AB, med 15 bolag och flera tusen anställda.
Rune Anderssons funderingar ledde honom fram till fyra punkter, som han ser som avgörande för att framgångsrikt kunna leda stora bolag: Logisk och analytisk förmåga, lära sig språk, förstå det ekonomiska språket samt att jobba med försäljning någon gång i livet.
– Den logiska och analytiska förmåga man får med sig från Chalmers är extremt avgörande för resten av livet, sa han.
Det är också viktigt att begripa det ekonomiska språket:
– All kommunikation i en global värld sker i ekonomiska termer. Tekniker som inte lärt sig ekonomi blir lite offside – och det var en anledning till att jag ville ha det här stipendiet på Chalmers från början.


”S
äljare i alla företag är hjältar”
Den fjärde punkten handlade om att någon gång under sitt liv ha arbetat med försäljning. Rune Andersson ägnade själv två år av sin ungdom åt att sälja byggplåt, och den förre Electroluxchefen Hans Werthén, som Rune Andersson jobbat nära under många år, hävdade att den som aldrig sålt dammsugare heller aldrig kan bli vd.
– Han sa det förstås på skämt, men det finns ett visst allvar bakom. Det viktigaste är att man träffar kunder och förstår spelet mellan leverantör och kund. Man måste förstå att säljare i alla företag är hjältar. Om man inte säljer får man inga intäkter och då försvinner företaget, sa Rune Andersson.
Han har hittills donerat 10 500 000 kronor till ett stipendium i hans namn på Chalmers. Stipendiet kan sökas för fortbildande studier i ekonomi eller juridik av den som har en chalmersexamen och några års arbetslivserfarenhet.
De flesta av de som fått stipendiet – en exklusiv skara på 19 personer – så här långt har valt att vässa sin chalmersutbildning med en MBA utomlands.
Varje stipendium är på 500 000 kronor.


Chalmers rektor tackade Rune Andersson
Chalmers rektor och vd, Karin Markides, höll ett inspirerat anförande där hon vände sig direkt till Rune Andersson för att framföra sitt och högskolans tack:
– Donationer är otroligt viktiga för Chalmers framtid och attraktionskraft. De som kommer ut från Chalmers kan förändra och förbättra möjligheterna för stora delar av världen. Du är den som förstår det här bäst och har både hjärta och möjlighet att stödja oss. Som rektor är jag verkligen ödmjuk och glad, säger Karin Markides.
Hon hade också en hälsning till stipendiaterna:
– Det krävs mod att söka och få Rune Anderssons stipendium. Tack för att ni är så modiga och tar för er!

Foto: Jan-Olof Yxell

Se bildspel från stipendieutdelningen >>>
www.flickr.com//photos/51018168@N08/sets/72157629994975098/show

Läs mer om Rune Anderssons stipendium >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/chalmers-vanner/Sidor/rune-anderssons-stipendiefond-inom-chalmers-vanner.aspx

Läs mer om hur du kan bidra >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/fundraising/Sidor/default.aspx

One comment

  1. Pingback: Tobias Karlsson i Alingsås-Kuriren « Chalmeristbloggen