Medalj till vassaste studenternaSex nyutexaminerade chalmerister har belönats med den anrika John Ericsson-medaljen.

Andreas Fahlvik Svensson är en av årets stolta medaljörer:
– Det är väldigt roligt, men svårt att beskriva känslan av att stå här, säger han. 
Utmärkelsen delades ut vid en finstämd ceremoni i Chalmersska huset i närvaro av professor Maria Knutson-Wedel, vicerektor för grundutbildningen, och fakultetsrådets ordförande, professor Ann-Sofie Sandberg.
John Ericsson-medaljen har delats ut på Chalmers ända sedan 1897. Kriterierna och antalet medaljörer har förändrats under åren. Ett generellt krav är att ha erhållit en civilingenjörs- eller arkitektexamen. För att bli en av de nu sex medaljörerna krävs bland annat kombinationen mycket höga betyg och hög studietakt. Av 724 utfärdade examina 2011 klarade bara 16 den första gallringen.
Vicerektor Maria Knutson-Wedel var mycket imponerad av medaljörernas insatser:
– Ni är viktiga för Chalmers, och vi tror att ni har möjlighet att gå riktigt, riktigt långt, sa hon i sitt högtidstal.
Av årets sex medaljörer har Anna Karlsson valt att fortsätta sin akademiska karriär som doktorand vid Institutionen för fundamental fysik. På bilden här intill tar hon emot sin medalj av Maria Knutson-Wedel, som hoppades få välkomna fler medaljörer tillbaka till Chalmers som doktorander i framtiden.
Lena Fredriksson var en av de stolta anhöriga som bjudits med till medaljutdelningen i Chalmersska huset den 15 maj. Hennes son Olle Fredriksson är forskarstuderande i Storbritannien och hade inte möjlighet att komma till Göteborg.
Det är andra gången en John Ericsson-medalj hamnar i familjen – Olle Fredrikssons tre år äldre bror Albin belönades med den anrika medaljen när han utexaminerades från civilingenjörsprogrammet i Automation och mekatronik 2008. En händelse som närmast får betecknas som unik.
– Det är en stor ära för familjen, säger Lena.
Andreas Fahlvik Svensson var på plats för att ta emot sin medalj. 25-åringen från Värnamo är civilingenjör i maskinteknik och sedan i somras anställd på Volvo Aero.
Hans arbetsgivare tyckte att medaljutdelningen var så viktig att de flög Andreas till Göteborg från tjänsteresan i Indien han just nu befinner sig på.
– Det är väldigt roligt att få medaljen, men svårt att beskriva känslan, säger Andreas Fahlvik Svensson.
På Volvo Aero jobbar han med värmeöverföringssimuleringar på civila jetplansmotorer. Under sin tid på Chalmers var Andreas World Wide-utbytesstudent under ett år vid University of Washington i Seattle.
– Det var ett fantastiskt roligt och givande år, minns han.
John Ericsson-medaljen instiftades till minne av den svensk-amerikanske ingenjören och uppfinnaren John Ericsson, efter ett initiativ av chalmersstudenten Claes Adolf Adelsköld. Vid en insamling av medel till en staty av John Ericsson hade Adelsköld fått in en anonym donation på 4 000 kronor.
Eftersom statyfrågan redan var löst bestämdes istället att donationen skulle användas till bildande av stipendier för att hedra minnet av uppfinnaren John Ericsson. En mindre del av stipendiefonden får användas till medaljer med John Ericssons bild att ges till ”deraf förtjänta elever” efter examina.
Förutom den påkostade medaljen i silver med deras namn ingraverat, hedrades medaljörerna med diplom och Margaretha Jönsson Runviks bok ”John Ericsson – resan mot solen” (Förlaget Pärlemor).
Utdelningsceremonin i Chalmersska husets salonger avslutades med lunch i den vackra matsalen för medaljörerna och deras anhöriga.

Här är de sex toppstudenter som belönas med John Ericsson-medaljen i år, från vänster på bilden överst i inlägget:
Andreas Fahlvik Svensson, Maskinteknik
Jennie Andersson, Industriell ekonomi/Maskinteknik
Erik Svenning, Maskinteknik
Elin Stoij, Teknisk design
Anna Karlsson, Teknisk fysik
Olle Fredriksson, Datateknik (saknas på bilden)

Foto: Jan-Olof Yxell
Mobilbilder: Michael Nystås

Läs mer om John Ericsson-medaljen >>>
student.portal.chalmers.se/sv/karriar-jobb/Sidor/John-Ericsson-medaljen.aspx