Martin Lundstedt (I92) tar över ScaniaChalmeristen Martin Lundstedt (I92) blir ny vd och koncernchef på lastbilsjätten Scania den 1 september efter chalmeristen Leif Östling (M70).

Lundstedt har en lång bakgrund på Scania och är i dag Executive Vice President i Scania och chef för Franchise and Factory Sales.
– Vi har en bra långsiktig strategi som vi tänker fortsätta med, säger han i en kommentar till TT.
Martin Lundstedt är civilingenjör i industriell ekonomi från Chalmers och tog sin examen 1992. Samma år anställdes han vid Scania där han har haft en rad olika ledande positioner genom åren, bland annat som chef för Scanias industriella verksamhet i Frankrike 2001-2005 och försäljningsdirektör för lastbilar fram till 2007, då han tillträdde sin nuvarande befattning.
Leif Östling, som nyligen belönades med Chalmersska Ingenjörsföreningens Gustaf Dalén-medalj, går i sin tur till ett nytt toppjobb på tyska Volkswagen. Där kommer han att ansvara för kommersiella fordon, Commercial Vehicles.
”Affärsområdet för kommersiella fordon har under de senaste åren blivit en andra stark pelare för Volkswagen-koncernens verksamhet. Den ytterligare struktureringen av kommersiella fordon under ledning av Leif Östling banar vägen för ett nära samarbete mellan märkena MAN, Scania och Volkswagen Commercial Vehicles. Syftet är att hitta synergier och att tillsammans förstärka tillväxtmöjligheterna i detta segment. I denna kontext kommer Volkswagen Commercial Vehicles att bli en del av affärsområdet för kommersiella fordon”, skriver Volkswagen i ett pressmeddelande.
Martin Lundstedt säger i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att han ser fram mot att ha ett fortsatt nära samarbete med Leif Östling:
– Vi har jobbat väldigt bra ihop under en lång tid. Dessutom sitter han i Scanias styrelse och har lång erfarenhet av branschen. Vårt samarbete kommer att fortsätta framöver, säger Lundstedt.

Foto: Dan Broman och Carl-Erik Andersson, Scania

Läs intervju med Martin Lundstedt >>>
www.svd.se/naringsliv/nyheter/scania-ska-fortsatta-pa-nuvarande-strategi-martin-lundstedt_7250103.svd

Read English press release from Scania >>>
scania.com/media/pressreleases/N12019EN.aspx