Solenergihus och dricksvatten i nya numret av Chalmers magasinSommarnumret av Chalmers magasin har lämnat tryckpressarna.
I dagarna landar det hos 40 000 prenumeranter över hela världen.
Årets andra nummer bjuder på spännande läsning om den senaste trafikforskningen, världens vattenproblem och studentprojektet Solar Decathlon.
Och mycket mer.

Här är ett litet axplock ur det fullmatade sommarnumret:

Chalmersprojekt ska leda till säkrare fartygsrutter
När lyxkryssaren Costa Concordia gick under i vintras blev Chalmersprojektet Monalisa plötsligt brännande aktuellt. Monalisa är en ny metod som ska göra fartygens navigering säkrare och mer lik flyget, där färdplaneringen är A och O:
– Vi tänker oss att fartyg rapporterar in sin planerade rutt till en central. Där kan personal med lokalkännedom och god översikt studera färdplanen och bedöma om den är optimal i förhållande till väder, strömmar, känsliga miljöområden, annan trafik och läget i hamnarna. Sedan kan man föreslå justeringar som gör transporterna bränslesnålare, säkrare och mer miljöanpassade, säger Mikael Hägg, avdelningschef för Maritime Operations på Institutionen för sjöfart och marin teknik till reportern Malin Avenius.

Chalmers första svenska högskola i Solar Decathlon
Läs också om studenterna i det internationella studentprojektet Solar Decathlon där studenter från hela världen tävlar om att bygga det mest energieffektiva huset.
26 studenter från Chalmers deltar i det lag som klarat sig igenom de tuffa uttagningarna. Chalmers är den första svenska högskolan som lyckats bli uttagen. Chalmersstudenternas bidrag, solhuset Halo, vann en deltävling 2011. Om ett år ska huset monteras ihop och skeppas över till finalen i Kina.
– Det är en spännande utmaning. Vår uppgift är att göra verklighet av idéerna, säger Agnes Hammar, som är med och håller Chalmers fana högt i tävlingen.

Thomas Pettersson engagerad dricksvattenforskare
Sommarnumrets eleganta omslag pryds av Thomas Pettersson, som forskar om dricksvatten på Chalmers. Han leder projektet DRICKS som är ett samarbete mellan Chalmers, Göteborgs universitet och ett antal svenska kommuner.
Lasse Nicklason har träffat Thomas Pettersson och samtalar med honom om att ta vatten för givet och hans engagemang för rätten till rent och friskt vatten, till alla, överallt:
– Det är inget svårt, det är bara viljan som fattas. Har man råd att satsa miljarder som de fattigaste fattiga länderna gör på vapen och på militär och på diktatorers palats så är det klart att man kan borra brunnar, säger Thomas Pettersson, som är kritisk mot att Sverige lade ner sin röst när FN röstade igenom en resolution om vatten och sanitet som mänsklig rättighet 2010.

På djupet med högskolans banbrytande nanoforskning
Från vattendroppar till det minsta, minsta – Chalmers magasin går på djupet med högskolans banbrytande nanoforskning, närmare bestämt Nobelprisade materialet grafen.
Chalmersforskaren Jari Kinaret leder EU:s mångmiljonsatsning Graphene Coordinated Action, som Chalmers är värdhögskola för. Han är också styrkeområdesledare för Nanovetenskapsområdet på Chalmers.
– En av våra uppenbara styrkor är den vetenskapliga excellensen. Nobelpristagarna Geim och Novoselov sitter i vårt strategiska råd och dessutom ytterligare två nobelpristagare. Det är svårslaget, säger Jari Kinaret, som nu hoppas att EU ska utse chalmersprojektet till ett av två så kallade flaggskepp.
Det skulle innebära en budget på runt tio miljarder kronor, och oanade möjligheter för chalmersforskarna.


Numrets profil är Anna-Lisa Osvalder, biträdande professor i människa-maskinsystem på Institutionen för produkt- och produktionsutveckling på Chalmers.

Maria Wetterstrand gästkolumnist
Läs också en nyskriven krönika av Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand, som efterlyser fler forskare i samhällsdebatten. Bland mycket annat.

Få färsk energibok gratis!
Och passa på att få en nyutgiven bok alldeles gratis! Chalmers magasin delar ut 50 exemplar av antologin ”Upplyst eller utfryst – en antologi om energimarknaden”. Bland skribenterna märks Maria Wetterstrand, förra näringsministern och centerledaren Maud Olofsson, statsvetaren Sören Holmberg och chalmersforskarna Björn Sandén och Christian Azar.
Syftet med boken är att ur olika perspektiv analysera och ge olika perspektiv på energimarknaden.
Azar och Sandén bidrar med en artikel med rubriken ”Ogenomtänkt teknikneutralitet”.
I Chalmers magasin finns mer information om hur du kan få ett eget exemplar av boken.

Du kan också läsa antologin online eller ladda ner den som pdf på katalog.eon.se/Antologi

Foto: Anna-Lena Lundqvist, Bertil Håkansson och Peter Widing

Läs Chalmers magasin online >>>
chalmeriana.lib.chalmers.se/chalmersmagasin/cm12_2

Läs äldre nummer av Chalmers magasin >>>
www.chalmers.se/chalmersmagasin