Biofrigas segrare i Venture Cup


Studenterna från Chalmers Entreprenörskola stod som segrare med start-up bolaget Biofrigas när sverigefinalen i Venture Cup nyligen avgjordes i Göteborg. Med sin miljösmarta affärsplan vann de specialpriset inom kategorin Energi & Miljö som i år delades ut för första gången.

När Venture Cup för första gången delade ut det nationella specialpriset för bästa affärsplan inom kategorin Energi & Miljö på Göteborgsoperan var det studenterna från Chalmers Entreprenörskola som stod i strålkastarljuset. Med start-up bolaget Biofrigas har Jennie Gustavsson, Axel Darvik och Erik Staxäng arbetat med en ny och ekonomiskt hållbar teknologi för att kyla ner biogas till flytande form och i samma process göra det till ett färdigt fordonsbränsle. Nu gläds de över priset och vad det innebär för Biofrigas.

– Det känns fantastiskt roligt att vi vann bästa affärsplan inom Energi & Miljö. Det är precis den stämpeln vi vill ha så vi är oerhört nöjda. Det är E.ON som möjliggör priset och deras VD Jonas Abrahamsson var där och delade ut priset, berättar Jennie Gustavsson.

Utbildningen stor framgångsfaktor
Biofrigas ställdes mot många vassa konkurrenter med affärsplaner inom bland annat solenergi och smarta elnät. Jennie tror att Biofrigas gick vinnande ur striden till stor del på grund av utbildningen på Chalmers Entreprenörskola där de tillgodogjort en stark kunskap i att formulera affärsplaner. De hade även tagit till sig den kritik de fick från Venture Cups jury när Biofrigas tävlade och vann i region väst.
 
– Sedan bidrar vår idé i sig till att sluta ett kretslopp och skapa affärsmöjligheter för andra aktörer. Biofrigas vill möjliggöra att avfall kan användas som fordonsbränsle i en större utsträckning, något som vore fantastiskt för miljön, säger Jennie.

En välkommen finansiering
Prispengarna på 50 000 kr är en välkommen finansiering för Biofrigas. De kommer till god användning i ett pilotprojekt som nu pågår, där den framtagna teknologin ska verifieras och testköras.

– Vi är mitt uppe i första fasen av ett test av anläggningen tillsammans med Borås Energi & Miljö, Renova och Västra Götalandsregionen. Under hösten är förhoppningarna att anläggningen ska konstrueras i Borås och under tidigt 2013 ska anläggningen testköras och kommersialiseringsfasen köras igång på allvar, förklarar Jennie.

Innovationer för bättre miljö och klimat
Mats Lundqvist som är föreståndare för Chalmers Entreprenörskola gläds med studenterna. Han ser vinsten som ett stort erkännande av Chalmers Entreprenörskolas engagemang i att förverkliga innovationer som kan bidra till bättre miljö och klimat.
 
– Biofrigas kommer kunna öka mängden producenter och användare av biogas. Lösningen är central för att mer biomassa i form av restprodukter från jordbruk med mera kan tillvaratas lokalt och sedan effektivt transporteras till en ökande mängd biogasstationer, säger Mats.

Bild: Cim Ek
Källa: Venture Cup

Läs mer om Chalmers Entreprenörskola >>

Läs mer om Venture Cup >>