Europeiska toppstudenter deltar i sommarkurs på Chalmers22 toppstudenter från 13 länder besöker Chalmers under de närmaste tio dagarna.

De deltar i Board of European Students of Technologys (BEST) sommarkurs, som innehåller både nytta och nöje.
– Det finns deltagare som bytt studieinriktning helt efteråt, och vi hoppas att vår kurs också kan påverka på samma sätt, säger Iuliia Kosulko, chalmersstudent och vice ordförande för BEST Gothenburg.

Iuliia Kosulko har en masterexamen i byggnadsteknik från Kiev National University of Construction and Architecture i Ukraina. Hon siktar på en dubbel master och pluggar nu på Nordic Master in Innovative Sustainable Energy Engineering på Chalmers.
– Efter att jag avslutat mina studier i Ukraina insåg jag att jag ville studera framtidens energi, säger Iuliia.
När hon var 22 bestämde hon sig för att flytta till Sverige. I augusti 2010 lämnade hon hemstaden Kiev i Ukraina för att påbörja sina studier vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.
– Men efter en termin insåg jag att kurserna på Chalmers är briljanta, så jag fick möjlighet att flytta hit inom mitt program i början av 2011. Chalmers är verkligen en lysande plats att vara på, ler Iuliia.
Hon skriver nu sitt examensarbete på företaget Pöyry SwedPower AB i Göteborg, och har varit engagerad i BEST i nästan två år nu.

Lokala BEST-grupper vid 90 universitet och högskolor
Det finns lokala BEST-grupper vid 90 europeiska universitet vilket gör det till ett mycket starkt nätverk för teknologer. Varje lokalgrupp arrangerar flera olika evenemang under året och en säsongskurs är bland de viktigaste händelserna.
Mest populärt är att hålla kursen sommartid, men det finns även kurser under hösten, vintern och våren, som alla chalmerister kan söka och delta i.
Genom kurserna får studenterna chansen att uppleva andra kulturer och universitet, träffa nya människor som är motiverade, öppna och har en vilja att göra något i sitt liv. Kursen ger eleverna möjlighet att bredda sin horisont och få livslånga minnen.
– Den lokala BEST-gruppen tar hand om kursdeltagarna dygnet runt. Deltagarna betalar en avgift på mellan noll och 40 euro, beroende på villkoren i sina hemländer. Vi tillhandahåller boende via SGS Studentbostäder, mat, akademiskt och kulturellt innehåll, förklarar Iuliia.
Ni tar bara ut en symbolisk avgift av studenterna – hur finansierar ni kursen?
– Vi fick stipendium från Chalmers MasterCard och vi fick ytterligare lite stöd från Chalmers, gratis Västtrafikkort till exempel.

129 ansökningar – 22 kom med
Temat för kursen på Chalmers i sommar är ”Synergy in energy”. De 22 platserna var mycket eftertraktade: BEST Gothenburg fick 129 ansökningar. Kursen startade den 17 juni med deltagare från olika tekniska universitet runtom i Europa.
– Professorerna på Chalmers kommer att föreläsa i sammanlagt 33 timmar. Föreläsningarna kommer att handla om energi – energikällor, energiledning och framtida perspektiv för en hållbar morgondag.

Foto: Michael Nystås

Läs resten av artikeln på chalmers.se >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Europeiska-toppstudenter-deltar-i-sommarkurs.aspx

Read the article in English >>>
www.chalmers.se/en/news/Pages/Top-students-from-Europe-attend-summer-course-at-Chalmers.aspx