John Holmberg i Västnytt om Göteborgspriset 2012


 – Michael Biddle står ut som en stjärna när det gäller att verkligen bryta igenom för att klara detta med plaståtervinning. Och Björn Söderberg har en entreprenörssjäl i att kombinera det som vi måste klara, både den sociala och den ekologiska aspekten.
Det säger juryns ordförande, chalmersprofessorn John Holmberg, till Västnytt om årets mottagare av Göteborgspriset för hållbar utveckling.
The Gothenburg Award for Sustainable Development har delats ut sedan år 2000. Bland tidigare pristagare märks Gro Harlem Brundtland, Al Gore och Kofi Annan.
I tisdags tillkännagavs 2012 års mottagare i samband med en presskonferens på Lindholmen Science Park.
Prissumman är på en miljon kronor och delas lika mellan:

  • Dr Michael Biddle, Richmond, USA, som kombinerar teknikkunnande och entreprenöriell briljans i sitt arbete med att bland annat återvinna plaster.
  • Björn Söderberg, Stockholm och Nepal, som bygger upp och utvecklar ansvarsfulla företag i Nepal inom området hållbar avfallsåtervinning.

Dr Biddle får priset för att ha kombinerat djupt teknikkunnande och entreprenöriell briljans med en drivkraft att sluta kretsloppen. Hans lösningar bidrar att minska avfallet och spara jordens icke förnyelsebara resurser. Dr Biddle inspirerar andra entreprenörer till innovativa högteknologiska lösningar inom avfallsbranschen.
Björn Söderberg får priset för att han genom sitt entreprenörskap både skapat jobb och bidragit till ett ökat kretsloppstänkande. Han inspirerar andra att se möjligheterna med ett medvetet entreprenörskap för att lösa samhälleliga problem.
– Naturen kännetecknas av sinnrika slutna kretslopp, där restprodukter blir nya insatsvaror. I jämförelse är industrisamhällets linjära materialflöden infernaliskt ineffektiva – de leder till resursbrist, avfallsproblem och energislöseri. Att, som årets båda pristagare gjort, finna genomtänkta lösningar för att sluta kretsloppen är nödvändigt och möjligt, säger juryns ordförande John Holmberg i ett pressmeddelande från Göteborg & Co.
Till Västnytts reporter Anders Ekwing säger han:
– För att få priset räcker det inte att bara prata om problemen. Man måste också visa att man kan göra skillnad.
John Holmberg (F87, tekn dr 95) är vicerektor med ansvar för drivkraften hållbar utveckling på Chalmers, professor i fysisk resursteori och innehar även Sveriges första UNESCO-professur i lärande för hållbar utveckling.
Han har varit Göteborgsprisets ordförande sedan 2010.

Se Västnytts intervju med John Holmberg >>>
www.svtplay.se/klipp/143649

Läs mer om Göteborgspriset >>>
www.gothenburgaward.com

Läs pressmeddelande från Göteborg & Co >>>
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/gbgco/pressrelease/view/pristagarna-utsedda-till-goeteborgspriset-foer-haallbar-utveckling-2012-773425