Chalmersforskare intog Almedalen


Många forskare från Chalmers åkte till Almedalen för att göra sina röster hörda bland 17000 besökare på Sveriges största demokratiska mötesplats. Frågor om logistik och transport samt hur man uppnår högre kvalitet vid upphandling inom vård och omsorg var några av ämnena som dryftades.

Från Institutionen för teknikens ekonomi och organisation fanns Henrik Eriksson, Maria Lindholm och Per Olof Arnäs på plats under Almedalsveckan som visade sig bli fylld av diskussioner, debatter, nätverkande och nya spännande kontakter.

Henrik Eriksson pratade kvalitet vid upphandling av vård och omsorg
Anledningen till att Henrik Eriksson åkte till Almedalen var att han fick en inbjudan från Kammarkollegiet som ville att han skulle hålla ett föredrag om hur man ska tänka kring kvalitet vid upphandling av vård och omsorg.

– I alltför många fall upphandlar man den leverantör som erbjuder det lägsta priset och tar inte hänsyn till den kvalitet man får på den upphandlade tjänsten. Att det blir så beror bland annat på att det saknas både kompetens och kunskap om vad kvalitet är och hur det kan integreras i upphandlingsprocessen. Mitt föredrag handlade om detta men även om att nyansera debatten om kvalitet i allmänhet, berättar Henrik.

Henrik menar att eftersom Almedalen har vuxit i betydelse så blir det allt viktigare att synas där och skapa samverkan. Han anser också att det är speciellt viktigt för ”göteborgare” eftersom all makt i normala fall är centrerad till Stockholm.

Läs hela intervjun med Henrik Eriksson

Maria Lindholm öppnade ögonen på en fullsatt publik
Maria Lindholm var i Almedalen för att prata godstransporter i städer och hur man uppnår en citylogistik i världsklass.

– Målet är att minska utsläppen från godstransporter i stadskärnor med upp till 70 % till år 2030, men det är ännu inte helt definierat hur man når dit. Nästa steg är att skapa en handlingsplan. I mitt föredrag pratade jag om hur komplext det kan vara att förklara vad begreppet egentligen innebär, berättar Maria.

Det fullsatta seminariet gästades av både myndigheter och näringsliv, precis som Maria hade hoppats på. Hon tror att seminariet blev en ögonöppnare, att hon visade att citylogistik och godstransporter i staden faktiskt är något som behöver uppmärksammas och arbetas med.

Läs hela intervjun med Maria Lindholm

Per Olof Arnäs twittrade flitigt
Per Olof Arnäs sammanfattade Almedalsveckan med orden ”nätverk, tillgänglighet och bredd”. Han var där för att prata logistik och transport och passade på att knyta många nya kontakter.

– Det finns ett stort allmänintresse för transportforskning och under de fem dagar som jag var på plats hölls många bra seminarier som kretsade kring transporter, trafik, energifrågor och miljö. Jag fick förmånen att diskutera transporter och transportforskning med flera olika riksdagsledamöter och vad Chalmers som ledande universitet skulle kunna bistå med i form av kunskap och fakta, säger Per Olof.

Han är en flitig användare av sociala medier och delade med sig av upplevelserna på Twitter under hela veckan, något han inte var ensam om.

– Efter fem dagar hade fler än 100000 inlägg om #almedalen postats på Twitter. Många politiker och en hel del representanter från näringslivet twittrar och som realtidskanal är detta oslagbart. Ofta postades händelser och nyheter först ut via Twitter och därefter i traditionella nyhetskanaler, berättar Per Olof.

Läs hela intervjun med Per Olof Arnäs

Foto: Jan-Olof Yxell

Läs mer om Chalmers medverkan i Almedalen
Läs mer om rapporteringen från Almedalen via Chalmers nyhetskanal på Twitter