Chalmeristerna som jagar guld i OSRasmus Myrgren är inte den ende chalmeristen i London-OS.

Anna Kjellberg är i full gång med sitt team i seglingens matchracing.
Bäst hittills har det gått för Niclas Düring och Jonas von Geijer (bilden ovan) som ligger tvåa efter första dagens tävlingar i 49er-klassen.
Och på fredag debuterar Astrid Gabrielsson i seglingsklassen 470 för damer.
– Medalj är självklart en dröm, men samtidigt har vi en ödmjuk inställning, säger hon.
470-klassen är en tvåmansjolle, och Astrid Gabrielsson (t v på bilden) sitter i samma båt som Lisa Ericson.
Duon har redan låtit tala om sig, inte minst med VM-segern i Perth 2009.
Astrid Gabrielsson pluggar på arkitektprogrammet på Chalmers, men har just nu ett studieuppehåll för att kunna satsa på seglingen fullt ut. Planen är att återvända till Chalmers nu till hösten.
– Medalj är självklart en dröm, men samtidigt har vi en ödmjuk inställning till att samla erfarenhet och ta med oss mycket i bagaget till framtiden, säger Astrid Gabrielsson i en intervju med Sveriges Radio.
Förebilderna finns där – 470 är den enda seglingsklass där Sveriges damer tagit OS-medalj, senast med ett brons i Aten 2004. En av medaljörerna därifrån, Therese Torgerson, har coachat Astrid Gabrielsson och Lisa Ericson inför London:
– Det är jätteinspirerande. Hon har lärt oss mycket kring OS och är oerhört kompetent både ute på vattnet och mentalt, säger Astrid.

”Sensationell placering”
Chalmeristerna Niclas Düring (t v på bilden) och Jonas von Geijer ligger tvåa efter första dagens tävlingar i seglingsklassen 49er. Det är en sensationell placering, menar experterna, inte minst med tanke på att Düring och von Geijer egentligen inte skulle vara i OS alls.
Beskedet från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) kom sent i juni.
– När det kom var det helt omöjligt att stå still. Jag försökte stå still, men jag började gå, springa och hoppa ungefär samtidigt. Det var ett otroligt glädjerus, och en helt obeskrivlig känsla, berättar Niclas Düring i en intervju på SVT Play om när han fick beskedet på telefon av seglingens förbundskapten Magnus Grävare.
Inför eftermiddagens fortsatta seglingar kommenterar Jonas von Geijer i Göteborgs-Posten:
– Vi har haft en riktigt stark utvecklingskurva och det har verkligen släppt de sista månaderna och det här stärker oss inför fortsättningen.
Niclas Düring pluggar till civilingenjör i industriell ekonomi på Chalmers. Av sin lagkamrat beskrivs han som ett ”fysiskt monster”:
– Niclas är otroligt stark och har bra kondition, han är den optimala 49er-gasten, säger Jonas von Geijer i en intervju på Seglarförbundets hemsida. Jonas har tidigare studerat mekatronik på Chalmers.

Har nytta av chalmersstudierna

Niclas tar hjälp av sina studier på Chalmers när han undersöker hur han kan utveckla sig själv som seglare och båtarnas prestanda – han sammanställer databaser, analysprogram och är intresserad av hur material fungerar.
– Jag älskar att träna och det kan jag utnyttja i 49ern som kräver mycket fysik. Jag känner en otrolig glädje när jag seglar, ingen dag är den andra lik.
Gårdagens andraplats är förstås en enorm sporre som taggar Niclas och Jonas inför fortsättningen i eftermiddag:
– Vädret passar oss. Ju mer det blåser desto bättre är det. Vi är båda insjöseglare där det brukar skifta mycket, och i de här fälten händer det mycket väldigt snabbt, och det gillar vi. Det är rolig segling, säger Niclas Düring till Sveriges Radio efter de inledande framgångarna.
49er-klassen avgörs i totalt 16 race, med det avslutande medaljracet den 8 augusti.
– Båten är ett monster som man ska tämja. Missar man en tiondels sekund kan det hända att den kapsejsar, och det kanske är det som är spänningen för åskådarna, att man inte riktigt vet vad som ska hända. Det kan hända nånting när som helst, och det kan vara helt ödesdigert för de som tävlar, säger Niclas Düring i en intervju med SVT.


Chalmerist i damernas matchracing

Mer segling: chalmeristen Anna Kjellberg (t h på bilden ovan), som pluggar till maskinbefäl klass VII på Chalmers, tävlar i damernas matchracing tillsammans med Malin Källström och Lotta Harrysson.
Matchracingklassen – som gör sin OS-debut i London – inleddes i söndags. De tolv deltagande båtarna kämpar om åtta kvartsfinalplatser. Hur det går vet vi inte förrän på lördag då samtliga lag hunnit tävla mot varandra.
Men det började lite knackigt för Team Anna Kjellberg, som blev besegrade i sina fyra första matcher, och i skrivande stund ligger på en delad tiondeplats tillsammans med Danmark och Portugal:
– Det kändes inte som om vi gjorde några stora misstag, men det räcker att göra ett enda så blir det ganska många båtlängder. Men vi vet att vi kan det här och det är många matcher kvar. Det är bara att bita ihop och köra på! säger Anna Kjellberg i en kommentar till tävlingsstarten i Sveriges Radio.
Det är äkta chalmersanda, det!
Anna Kjellberg utnämndes till Årets kvinnliga seglare av Svenska Seglarförbundet tillsammans med sitt team både 2009 och 2011 och får idel lovord av sina lagkamrater:
– Anna är fantastisk. Hon har en otrolig talang, inget man kan lära sig bara sådär, säger Malin Källström i en intervju med teamet på Svenska Seglarförbundets hemsida.
OS-planerna höll på att gå om intet när Anna Kjellberg träffades av bommen i huvudet i samband med en träning. Det tog hela hösten 2011 att bli återställd – en regelrätt bragd av henne att vara i OS, med andra ord.


Chalmeristbloggen håller tummarna stenhårt för chalmeristerna i OS och önskar samtliga lycka till!
Följ nyheterna i Chalmeristbloggen eller på @chalmersnyheter på Twitter. Vi håller koll åt dig!

OS-guld till Chalmers redan 1984
Som lite bonuskuriosa kan vi berätta att chalmeristen Anna Olsson (E87) var med och tog OS-guld i Los Angeles 1984 tillsammans med Agneta Andersson. Grenen var kanot (K2).
I samma OS tog Anna Olsson även silver i kanotklassen K4. I Barcelona 1992 och Atlanta 1996 blev det bronsmedaljer i K4.
Anna Olsson och Agneta Andersson paddlade också hem Sveriges första kvinnliga VM-guld i K2 – i Köpenhamn 1993.
Marianne Gyllensten (D89), civilingenjör och fundraiser på Chalmers, minns Anna från studietiden:
– Jag tränade bänkpress med Anna en gång i Chalmers gym innan jag visste vem hon var. Den träningsvärken höll i sig i två veckor, berättar Marianne.
Anna Olssons storebror Gunnar Olsson (E85) är även han chalmerist och kanotist i K2-klassen. Han blev olympisk silvermedaljör i Barcelona 1992.

Foto: Svenska Seglarförbundet och SVT

Läs GP: Flygande start för 49er-duon >>>
www.gp.se/sport/1.1019856-flygande-start-av-49er-duon

Hör hela radiointervjun med Niclas Düring och Jonas von Geijer >>>
sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4354&grupp=17781&artikel=5212626

Se intervju med Niclas Düring och Jonas von Geijer på SVT Play inför OS >>>
www.svtplay.se/klipp/160872/os-klara-till-slut

Se intervjuer och sammandrag om 49er-seglingarnas första dag >>>
www.svtplay.se/klipp/211177/reportage-och-sammandrag-fran-dagens-49-er

Läs Seglarförbundets intervju med Niclas Düring och Jonas von Geijer >>>
www.svensksegling.se/Elitsegling/Nyheter/2012/3ekvartal/OS2012Monstretochvinnarskallen

Läs Seglarförbundets intervju med Team Anna Kjellberg >>>
www.svensksegling.se/Elitsegling/Nyheter/2012/3ekvartal/OS2012Villgorasittlivsregatta

Hör intervjun med Astrid Gabrielsson och Lisa Ericson >>>
sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4354&grupp=18207&artikel=5189394

Läs tidigare inlägg >>>
Revanschsugne chalmeristen Rasmus Myrgren i London-OS
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/07/30/revanschsugne-chalmeristen-rasmus-myrgren-i-london-os

En kommentar

  1. Ping: Chalmeristbloggens bästa år hittills « Chalmeristbloggen