En dag av glädje för de nya chalmeristerna


[vimeo http://vimeo.com/47968241 width=”800″ height=”281″]
Det sägs att teknologen är Chalmers rot.

Det är sant varje dag, året om.
Men en dag som i går var det extra lätt att förstå.
En dag som i går samlades högskolan för att manifestera och fira det på bästa sätt.
För att ta emot 2 200 nya chalmerister och hälsa dem riktigt välkomna.

Er trogne bloggare provgick för första gången paraden hela vägen nerifrån Götaplatsen och upp till Campus Johanneberg. Det var en minst sagt mäktig känsla att beblanda sig med unga, förhoppningsfulla, supersmarta chalmerister med framtiden för sig. Jag gick med ungdomar från Industriell ekonomi och Teknisk design och log när de skanderade sina slagord för full hals:

Disajnare, disajnare, säg, finns det något fajnare?
Ja, finns det något fajnare så är det två disajnare

Och några steg framför gastade maskinteknologerna sitt svar:

Maskinare, maskinare, säg, finns det något finare?
Ja, finns det något finare så är det två maskinare

Eller tre. Eller fyra. Eller varför inte femtifyra?

Det var en högtidsdag med pompa och ståt – och lite fyrverkerier. En dag när alla var chalmerister och förenades i en gemensam känsla av stolthet och tradition.
Förväntan från de drygt 2 200 nya studenterna vibrerade i luften. Många kanske lämnat hemmets trygga borg för första gången i livet. Insikten att fem år av studier, meningsfulla minnen, nya vänner och speciella ögonblick breder ut sig framför dem, fyller en enkel åskådare och trivselskribent med energi och värme.

Vi ska försöka spegla den första dagen i en serie korta inlägg. En längre artikel med många ord finns på chalmers.se sen i går kväll, men här i bloggen försöker vi vara lite mer korthuggna och styckar därför ner den långa texten.
Vi börjar nu med en serie bilder från Chalmers Film- och fotocommitté, CFFC. Det finns ännu fler på CFFC:s webbplats, http://www.cffc.se.
Titta också på filmklippet längst upp, skapat av Chalmers egen videoreporter, den flyhänte Torgil Störner, i samarbete med högskolans eminente hovfotograf Jan-Olof Yxell.
Håll till godo!

Och ja. Visst var det en dag av musik, skratt och glädje.
Men mitt bland alla glada leenden anades också ett stråk av sorg efter helgens tragiska dödsolycka då en ung chalmerist miste livet.
Vi människor kan härbärgera så många olika känslor.
Vi kan bära dem inom oss, alla på en gång.
Vi slutar inte minnas.
Det finns ett leende mitt i gråten.

Foto: CFFC
Filmklipp: Torgil Störner och Jan-Olof Yxell