Kom närmare stjärnorna på Onsala stjärnträffNyfiken på rymden?

Slukar du science fiction och önskar att din verklighet kunde ta dig lite närmare stjärnorna?
Inspireras du till eget skapande när du ser natthimlen?
Då kan Onsala stjärnträff den 13 oktober bli ett minne för livet. Du får träffa bland andra astronomen och författaren Marie Rådbo (bilden ovan) som ger dig sina bästa skrivartips och berättar om sina dagar.
– Jag kommer att prata om varför astronomi är spännande och hur jag kombinerar det med att vara forskare och skriva böcker. Jag hoppas också kunna ge lite tips på hur man skriver, säger Marie Rådbo.
Anmäl dig senast den 7 september – antalet platser är begränsat!

Eva Wirström, astronom och informatör på Onsala rymdobservatorium, kom nyligen hem från Nasa Goddard Center for Astrobiology i Maryland, USA, där hon tillbringat de senaste två åren efter sin doktorsexamen på Chalmers.
2010, innan hon gav sig iväg till Nasa, var hon omslagsflicka i tidskriften Forskning & Framsteg, något som Chalmeristbloggen uppmärksammade i ett inlägg.
– Metoder för analys av organiska material som utvecklats av forskare i centret används faktiskt i instrumenten ombord på strövaren Curiosity som landade på Mars häromveckan, berättar Eva Wirström.

Forskar på deltid
Hon kommer nu att fortsätta forska på deltid, samtidigt som hon ska arbeta med den utåtriktade verksamheten på Onsala rymdobservatorium tillsammans med kollegan Robert Cumming.
– Jag är bland annat projektledare och kontaktperson för Onsala stjärnträff, vilket till exempel innebär ansvar för att lägga programmet samt ta emot frågor och anmälningar. Jag hoppas att jag både kan bidra till träffen och lära mig ett och annat själv, för trots att jag forskat inom radioastronomi och astrobiologi har jag knappt aldrig ens tittat genom ett optiskt teleskop, säger Eva.

Hon och Robert jobbar nu för fullt med förberedelserna inför Astronomins dag och natt, som arrangeras för första gången runtom i landet lördagen den 13 oktober.
Onsala rymdobservatorium bjuder in till två fantasieggande evenemang för alla rymdintresserade:

Övernatta på observatoriet!
Förutom Onsala stjärnträff – med gratis övernattning på observatoriet – blir det ett Astronomy Slam på Universeum, där astronomer och rymdforskare håller häpnadsväckande miniföreläsningar som publiken sedan röstar på med mentometerknappar.

Stjärnträffen vänder sig till rymdintresserade i alla åldrar. Enda kravet är att du fyllt 16 år och själv kan ta dig till Onsala rymdobservatorium den 13 oktober. Allt annat ingår – vistelse och övernattning i en fascinerande miljö, lunch, fika och frukost.

Upptäck kosmos!
På Onsala stjärnträff får du en chans att upptäcka vårt kosmos och vår plats i det på ett nytt sätt tillsammans med andra entusiaster. Du träffar till exempel forskare som berättar om fantastiska upptäckter och bemöter dina funderingar.
Du får också prova på att använda ett 20 meter stort radioteleskop och lära dig vad ett sådant kan ”se”. Om vädret tillåter får du uppleva en stjärnklar natt på en mörk och speciell plats, och möjlighet att studera vissa himmelska objekt närmare genom teleskop och kikare.
Dessutom: du får höra om hur andra använt universum som motiv, inspiration eller redskap i sitt kreativa arbete, och kan passa på att utveckla dig själv inom astronomi: skriva, fotografera, göra konst eller börja delta själv i forskningen.

Marie Rådbo och astrofotografen P-M Hedén gästar
En av gästerna är den välkända astronomen och författaren Marie Rådbo som delar med sig av sina erfarenheter. Marie Rådbo är bland annat hedersdoktor på Chalmers och författare till flera populärvetenskapliga böcker om rymden.
Till vardags är Marie Rådbo verksam som lärare vid naturvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet. Hon ser fram mot att få möta andra rymdentusiaster under stjärnträffen.
I höst är hon aktuell med sin nya bok ”Finns det liv i rymden?”, som utkommer i september.
– Det är ett ämne som fascinerar mig och många andra. Jag utgår från varför det finns liv på jorden och hur vi går vidare med att söka efter liv på andra planeter, både i vårt eget solsystem och bortom det, berättar Marie Rådbo.

Till stjärnträffen kommer också astrofotografen P-M Hedén (t h) som är känd för sina stämningsfyllda bilder på natthimlen. Han är bland annat medlem i det internationella fotoprojektet The World at Night (TWAN). Många av hans bilder kan beundras på projektets webbplats, www.twanight.org, men P-M Hedén publicerar sig även på den egna sajten nattbilder.se.
Bilden här nedan är ett exempel på hur P-M Hedén ”har det på nätterna”, som han själv uttrycker det i ett mejl till Chalmeristbloggen. Vi publicerar den med fotografens vänliga tillstånd.
– Jag kommer att prata om astrofoto. Det ska handla om olika sätt att fotografera natthimlen, allt från ”deepsky” med teleskop till landskapsbilder med stjärnhimmel med vanliga kameror på stativ samt även så kallade timelapses. Det ska bli spännande att få visa och berätta om det livet jag lever. Jag kommer också visa bildspel med musik, avslöjar P-M Hedén.

Onsala stjärnträff hålls helt på svenska. Sista anmälningsdag är den 7 september.

Foto: Göran Olofsson, Göteborgs universitet, Maja Hedén och P-M Hedén

Läs mer om Onsala stjärnträff och anmäl dig >>>
www.chalmers.se/rss/oso-sv/popularvetenskap/adon/stjarntraff

Läs mer om Marie Rådbo >>>
marie.radbo.org

Läs mer om P-M Hedén >>>
www.nattbilder.se

Läs mer om Astronomins dag och natt >>>
www.astronominsdag.se

One comment

  1. Pingback: Chalmeristerna du inte får missa på Bokmässan « Chalmeristbloggen