Se höjdpunkterna från terminsstartenFantomen, Lilla My och Hacke Hackspett.
Och 2 200 nya chalmerister.
Alla var där när den traditionsspäckade höstterminen drog igång med parader och tal i tisdags.
Nu kan du se en film med några av dagens höjdpunkter – och bloggens egna bilder med några nedslag i de nya chalmeristernas första steg under välkomstdagen.

Från glastungan på Teknologgården utanför Chalmers kårhus hälsades de nya studenterna välkomna av rektor Karin Markides, kårordförande Daniel Langkilde och mottagningskommitténs ordförande Pontus Eliasson.
Karin Markides började med att lyfta fram segern i Formula Student och den opinionsmätning som visade att Chalmers är den svenska högskola som svenska folket rankar högst. Det väckte ett öronbedövande jubel.
– Framgångarna stärker den goda sammanhållning vi redan har på Chalmers. Ni kan känna er trygga för vi ska visa att ni kan lita på oss, sa rektor.
Hon nämnde även att Chalmers kvalificerat sig till finalomgången av den internationella tävlingen Solar Decathlon, som handlar om att bygga det mest energieffektiva huset.
– Som student kan du medverka i spännande projekt som de här. Du kommer också att kunna samverka med studenter från andra program, med forskare, med näringsliv och samhälle. Vi försöker förbereda er för det.

”Med vänskap och mod kommer man långt”
Till sist uppmanade hon de nya chalmeristerna att vårda sin tid på Chalmers:
– Det är vägen som är mödan värd, och jag vill vara den första att gratulera dig till att ha valt den bästa vägen. Utmed Chalmers väg kommer du att finna verklig vänskap och utveckla ett eget mod. Och med vänskap och mod kommer man långt, sa Karin Markides.

Daniel Langkilde byggde retoriskt upp sitt tal kring den klassiska Disneyfilmen ”Lejonkungen” från 1994, eftersom man ibland benämner de ungdomar som nu börjar högskolan ”Lejonkungengenerationen”.
– Det finns en scen där Mufasa och Simba tittar ut över savannen, och Mufasa säger: Allt det som solen rör vid kommer en dag att bli ditt rike. Och lite så är det nu – ni är som Simba, och det ni tittar ut över här just nu är ert nya kårhus och från och med i dag ert rike, sa Langkilde och beskrev Chalmers som ett äventyr.

”Be om hjälp och hjälp varandra”
Hans viktigaste råd till studenterna var att söka stöd och hjälp från vänner:
– De närmaste åren kommer ni att få uppleva skratt, gråt och allt däremellan. Under mina år på Chalmers har jag lärt mig nåt som är mera värt än alla formler jag lärt mig på Teknisk fysik: allt blir både lättare och roligare om man gör det tillsammans. Be om hjälp och hjälp varandra, sa Daniel Langkilde.
Som avslutning fick han hela Teknologgården att skandera ledorden ”hakuna matata”, hämtade ur ”Lejonkungen”.

Mottagningskommitténs ordförande Pontus Eliasson höll även han ett varmt och uppriktigt välkomsttal på Teknologgården där han berättade om allt som väntar de nya chalmeristerna:
– Det finns spex, räknestugor, pubar, idrottsdagar, hajker, tävlingar och en massa annat. Men det viktigaste är att ni kommer att träffa en massa nya vänner. Bland er här finns nördar och sportfånar, homos och heteros, stockholmare och göteborgare, lejon och surikater, tjejer och killar och allt däremellan. Det kanske till och med gömmer sig någon samhällsvetare! Min poäng är att det finns vänner för er alla, sa Pontus Eliasson och lockade fram många leenden.

Börjar på Götaplatsen

Men det börjar redan på Götaplatsen tidigt på förmiddagen. Poseidon har klätts i labbrock, hoppborgen är på plats och en doft av grillat ligger över området. Mellan väggarna på Stadsteatern, Konserthuset och Stadsbiblioteket ekar discomusiken som serveras av Svea Skivgarde.
På muren ovanför står den högtidliga fanborgen med alla sektionsflaggorna, övervakade av självaste Fantomen.
Nya chalmerister köar för att få sina mottagningspersedlar av äldre, erfarna medchalmerister. T-shirtar i olika färger – röda, gula, lila, blåa – delas ut och krängs på tillsammans med allehanda attiraljer, som kepsar med Asterix-vingar, flugor av lila papper eller bruna slokande Snobben-öron.

På Chalmers lever de studentikosa traditionerna extra mycket en dag som den här. Det skapar samhörighet och gemenskap och är en viktig start för de nya studenterna. Varje sektion har sitt eget skyddshelgon, hämtat från seriernas eller böckernas värld – det är Kalle Anka, Smurfarna, Hacke Hackspett, Kvast-Hilda och många andra.Gemensam marsch
Och solen sken över Poseidon. Efter inledningen på Götaplatsen tågade alla chalmeristerna gemensamt upp till Campus Johanneberg under poliseskort. Längs vägen och på campus underhöll bland andra robotföreningen, Chalmers Baroque Ensemble och Chalmersbaletten.

Studentmottagningen pågår i sammanlagt fyra veckor, där aktiviteter och upptåg avlöser varandra, allt för att ge de nya studenterna en så välkomnande och positiv start på studierna som möjligt.

Nu i veckan är det de internationella studenternas tur att välkomnas till högskolan. I dag – den 27 augusti – startar den stora Welcome Week.
Det är en helt annan historia som vi självklart också kommer att berätta om.

Foto: Michael Nystås

One comment

  1. Pingback: Chalmeristbloggens bästa år hittills « Chalmeristbloggen