Träffa en student som vill hyra ett rum


Varje termin strömmar internationella studenter till Göteborg för att läsa på Chalmers eller Göteborgs universitet.
Men att hitta bostad några veckor innan terminsstart är inte lätt.
Hjälp en student genom att hyra ut ett rum!
Nu anordnar Chalmers tillsammans med Boplats Göteborg, Göteborgs universitet, Göteborg Stad Studentforum, Göteborg & Co, SGS Studentbostäder och Chalmers Studentbostäder, två mingeldagar där studenter och uthyrare kan träffas – den 29 augusti och 1 september.

För många av Boplats Göteborgs uthyrare är det inte bara ett sätt att få hjälp med hyran, det ger också möjlighet att lära känna någon från en annan kultur, att återknyta kontakten med universitetslivet, att ge barnen tillfälle att förbättra sina språkkunskaper eller få hjälp med läxläsning; kort sagt, ett givande tillskott till hushållet!

”Runt tusen bostäder saknas”
Om Göteborg ska stå sig på en global universitetsmarknad och i förlängningen behålla ett konkurrenskraftigt näringsliv måste kompetensförsörjningen utifrån tillgodoses. En viktig pusselbit är de internationella studenter som kommer hit varje år.
– Runt tusen bostäder saknas för internationella studenter som börjar i höst, säger Eva Henricsson, projektledare på Göteborgs & Co.

Växande problem på Chalmers
På Chalmers har problematiken blivit större sedan Sverige införde studieavgifter på utomeuropeiska studenter.
– Vi har valt att i första hand ge bostäder till de masterstudenter som betalat avgift. Tidigare gjorde vi tvärtom och prioriterade avtalstudenter, säger Ann-Marie Danielsson Alatalo på Chalmers Studentcentrum.
Kruxet är att avtalsstudenter (vanligtvis europeiska utbytesstudenter) är i Göteborg en termin eller två, medan masterstudenterna stannar i flera år. Det innebär att fler lägenheter redan är uppbundna.
– Vi har ungefär 350 lediga rum. Det kommer att räcka till de 125 masterstudenter som betalat avgift, men inte till alla de uppåt 500 avtalsstudenter som kommer eller de 300 europeiska masterstudenter som antagits men som inte betalar avgift, säger Ann-Marie Danielsson Alatalo.

Kom på mingeldagar
Välkommen till öppet hus på Boplats Göteborg:

29 augusti kl 15-20 Facebook: www.facebook.com/events/339767866115311
1 september kl 11-14 Facebook: www.facebook.com/events/135353529941342

Plats: Boplats Göteborg, Rosenlundsplatsen 1, Göteborg

Vill du hyra ut ett rum?
Lägg ut din annons gratis på www.boplats.se/student

Läs mer och få svar på de vanligaste frågorna om att hyra ut ett rum >>>
www.boplats.se/CM/Templates/Article/general.aspx?cmguid=d4e4bb68-a6da-43a6-9d7c-517e38f453f9