110 kilometer fjällvandring blev ren semesterlycka


Medan somliga spenderade semestern med att oja sig över dåligt väder eller fly söderut till varmare breddgrader gjorde doktoranden Vanajah Siva något som hon tror få svenskar gör. Hon åkte till Norrland! Under fem äventyrsfyllda dagar genomförde hon Fjällräven Classic – en vandring på 110 kilometer längs den klassiska Kungsleden.

– Så många svenskar åker söderut till solen, varför upplever de inte Norrland? frågar sig Vanajah Siva som under sin uppväxt i Malaysia fått mer än nog av sol och bad.

Att genomföra Fjällräven Classic var pojkvännen Jespers idé. De gillar båda att resa och har planerat det norrländska äventyret ända sedan förra sommaren. Fjällräven Classic sträcker sig 110 kilometer längs Kungsleden, från Nikkaluokta i söder till Abisko i norr. På vandringen passeras bland annat Kebnekaise, Tjäktapasset och fjällhedarna vid Alesjaure. Med tung packning på ryggen hade deltagarna fem dagar på sig att ta sig i mål.

– Det kändes som att varje dag blev tuffare och tuffare. Dag tre var nog den svåraste distansen, då passerade vi Tjäktapasset på 1140 meter över havet, vilket var vandringens högsta punkt, förklarar Vanajah.

Ett mål vid slutet av dagen

Längs vägen fanns sex checkpoints där man kunde äta och fylla på mat i packningen. Vid slutet av dagarna kändes det som om vandringen aldrig skulle ta slut för Vanajah.

– Ibland tvivlade jag på om checkpointen verkligen skulle dyka upp, på grund av den klippiga terrängen såg man den inte förrän man gick rakt in i den.  Vid andra tillfällen kunde man se den på sju kilometers avstånd, det var otroligt frustrerande att fortsätta gå när man kunde se målet så långt innan, menar hon.

Något som etsat sig fast starkt i Vanajahs minne är de spektakulära vyerna.

– De majestätiska bergspassen, långa vindlande forsar och iskalla sjöar där vi badade varje kväll. Vi passerade även snödrivor på den högsta punkten! Men vädret var det bästa jag upplevt under hela sommaren, över 25 grader varmt varje dag, berättar Vanajah.

”Do or die”

Hon och Jesper såg vid flera tillfällen deltagare lämna vandringen med helikopter, på grund av skador eller kanske helt enkelt brist på vilja att fortsätta. Själva funderade de aldrig på att ge upp.

– Mina fötter var ganska trasiga, men att ge upp var aldrig ett alternativ. Jag ger inte upp förrän jag avslutat vad jag påbörjat och attityden blev ”do or die”, ler Vanajah.

Även om de hade tränat en del inför vandringen medger Vanajah att det inte var tillräckligt.

– Arrangörerna rekommenderade deltagarna att ha 20 mil i benen men vi hade nog gått strax under 5 mil. Vi hade inte räknat med att terrängen skulle vara så klippig hela vägen. Jag tror dock att vem som helst kan delta, det är en svår utmaning men finns viljan och beslutsamheten så klarar man det, menar hon.

Vill vandra mer

Vandringen gav mersmak och utan att blinka svarar Vanajah att hon skulle vilja göra Fjällräven Classic igen, eller ställa upp som volontär vid en checkpoint. Hon menar även att hon fått se en ny sida av Sverige.

– Jag har alltid tyckt att Sverige är ett vackert land, men jag förstod inte exakt hur vackert det var förrän jag gjorde Fjällräven Classic, säger Vanajah.

Hon och Jesper gick i mål på 99 timmar och 48 minuter, mycket nöjda med sin semesterinsats i ett sommarnorrland som de aldrig ska glömma.

Foto: Privata

Läs mer om Fjällräven Classic

Läs mer om Vanajah Siva (på engelska)