Summer school i ungersk värmebölja


Chalmersdoktoranderna Sara Algestam och Paulina Rosenberg kan helt enkelt inte få nog av utbildning. Därför valde de att tillbringa några varma högsommardagar i juli tillsammans med likasinnade vid EurOMA Summer School i Ungern.

– Det är en otrolig möjlighet att få komma ut och läsa en doktorandkurs på ett annat universitet än sitt eget. Även om Chalmers har bra doktorandkurser är det givande att se hur kurser ser ut på andra lärosäten. Dessutom är det en möjlighet att bredda sitt nätverk, doktorander från alla världens hörn deltog i kursen, berättar Sara och Paulina.

European Operations Management Association (EurOMA) är ett internationellt nätverk som fokuserar på utveckling kring ämnet Operations Management. Sedan 2009 arrangerar organisationen varje år en sommarskola för unga forskare som i år hölls i Budapest. Syftet med sommarskolan är att hjälpa till att definiera relevanta forskningsområden inom ämnet men också att lägga grund till nätverk där forskarna kan utbyta idéer och skapa forskningssamarbeten.

Flodbåtsmiddag på Donau

För att bli antagen till sommarskolan skulle man skicka in sitt CV och en kort beskrivning av sitt forskningsområde. Den insatsen resulterade alltså för Sara och Paulinas del att de fick tillbringa fem dagar i Budapest med att läsa en kurs vid Corvinus University of Budapest.

– Vårt starkaste minne från Ungern, som är något vi absolut inte kommer glömma, är värmen! Det var mellan 36 och 39 grader varmt under hela vistelsen, så det var tur att kursen ägde rum på samma hotell som vi bodde på. Ett annat minne är den gemensamma middagen vi hade sista kvällen då vi fick äta middag på en flodbåt som åkte upp och ner för Donau. Det var en riktig upplevelse, säger Paulina och Sara.

Mixade dagar med internationella relationer

Årets sommarskola hade temat ”Global operations management” där olika lärare ansvarade för var sin dag och var sitt ämne. Därmed såg dagarna ganska olika ut och var en mix av traditionella föreläsningar, diskussioner, gruppuppgifter och ”lärande-spel”.

– Det som var bra med sommarskolan var att man fick ny kunskap och nya perspektiv genom föreläsningarna och lektionerna. Vissa av studenterna forskar inom liknande ämnen vilket gör att man kan lägga en grund för framtida samarbete, förklarar Paulina och Sara.

För Sara och Paulina ligger nu fokus på fortsatt forskningsarbete, sommarskolan väckte nya tankar och idéer som ska vidareutvecklas.

Foton: privata

EurOMA

EurOMA Summer school

Sara Algestams profilsida

Paulina Rosenbergs profilsida