Internationella studenter välkomnadesÖver 700 nya masterstudenter och utbytesstudenter hälsades välkomna till Chalmers den 29 augusti i Konserthuset i Göteborg.
Bland välkomsttal, information och riktlinjer kom dagens  kanske bästa råd från Gustavo Perrusquia, Chalmers koordinator för internationalisering:
– Do me a favour – study very hard and have fun!
Welcome Week pågick hela förra veckan på Chalmers, och i onsdags var det dags för Welcome Day. Alla nya internationella master- och utbytesstudenter samlades i Konserthuset där de fick möta Chalmers rektor Karin Markides, kårordförande Daniel Langkilde och många fler.

Varmt tal från rektor
Chalmers rektor Karin Markides höll ett varmt tal där hon berättade om en nyligen genomförd undersökning i vilken Chalmers är den svenska högskola som svenska folket ger högst förtroende:
– Det gör mig stolt – vi måste ha gjort något rätt! Men det ger oss också något att leva upp till – och vi behöver er hjälp för att göra det, sa Karin Markides.
Hon berättade också om Chalmers starka kopplingar till samhälle och näringsliv, samt mellan olika ämnesområden och institutioner inom Chalmers:
– Det här är ganska unikt för oss. Denna öppna miljö kommer att hjälpa din karriär och även göra Chalmers mer attraktivt. Vi har något att bygga på. Passa på att vara en del av detta starka nätverk!

”Chalmerist är kanske det viktigaste svenska ordet”
Karin Markides sade också några ord om att vara chalmerist och delta i alumninätverket:
– Chalmerist är kanske det viktigaste svenska ordet! Vi har en stark alumnitradition och du kommer nu att vara en chalmerist för resten av ditt liv. Jag önskar er en riktigt bra tid här! Detta är det bästa valet du någonsin kunde göra, sa hon.

Daniel Langkilde, ordförande för studentkåren, bjöd in alla till kårhuset:
– Där hittar du allt från en pub och en pool till restauranger – allt drivs av studenter, sa han.
– Men mitt viktigaste råd från en student till en annan är: Ta hand om dina vänner! Att göra saker tillsammans är viktigare än att lära sig formler på lång sikt, sade Langkilde.

Chalmers – med makt över vädret
Den första hjärtliga skrattsalvan i den fullsatta Stenhammarsalen kom redan när dagens konferencier Gustavo Perrusquia hälsade publiken välkommen genom att kommentera vädret:
– Vi fick ta till vår allra bästa teknologi för att få bättre väder än i går, sa han med ett leende.
Höga förväntningar, riktigt höga, kan man anta, att publiken fick efter att ha hört att Chalmers även styra över vädrets makter.

Perrusquia vet hur det känns att komma från ett annat land:
– Jag kom till Sverige från Mexiko för 28 år sedan och kidnappades av Chalmersandan. Jag kom aldrig härifrån, sade han till publiken och tog på sig sin eleganta sombrerohatt.
– När jag känner hemlängtan kommer du att se mig på campus i min sombrero!
Sedan tog han fram en bit chilipeppar ur fickan:
– Det här är ren energi! Det kommer att hålla dig vaken på alla föreläsningar!

Arpan från CIRC på scenen ett år senare
Nicola Crovato och Arpan Bandhu representerade den internationella mottagningskommittén, CIRC, på Chalmers. För ett år sedan var Bandhu själv ny student, och intervjuades på välkomstdagen.
– Jag kände mig väldigt välkommen och jag vill ge tillbaka genom att engagera mig i mottagningen i år. Jag ser det inte som ett jobb, det är alldeles för roligt! sa Arpan i onsdags.
Bilden här ovan är nästan på dagen ett år gammal – Arpan, till höger, poserar tillsammans med Isabelle de Nil och Freddy Rietdÿk.
På Welcome Day 2012 stod Arpan själv på scenen i Konserthuset med sin CIRC-kollega Nicola Crovato:
– När mina vänner åkte hem till jul de berättade de att de kände hemlängtan och saknade Chalmers, säger Arpan.
Han informerade också de nya eleverna om högskolans phaddersystem:
– Phaddrarna är nuvarande studenter som hjälper nya studenter under den första tiden.
I onsdags kväll arrangerade CIRC en phadderkväll i kårhuset:
– Det kommer att finnas fika också! Om du inte vet vad svensk fika är, kommer du att upptäcka det, sa Arpan i sin inbjudan.
Fikats betydelse var något även Gustavo Perrusquia underströk:
– Svenskarna älskar kaffe! I Mexiko använde jag chilipeppar, i Sverige har jag både chilipeppar och kaffe, så det är inga problem att hålla sig vaken. Jag sover aldrig! skämtade han.
CIRC arrangerar en fem veckor lång mottagning för samtliga nya internationella studenter.
Det är fem veckor fyllda med rundturer i Göteborg och Chalmers, middagar, pubar, karaokekvällar, en speciell chalmeristmiddag och mycket mer.

Studierelaterad information

Jenny Borgqvist och Anders Fredén gav nyttig information om regler och riktlinjer relaterade till studierna och uppehället i Sverige. Bland annat rekommenderade de alla att delta i de kommande introduktionsseminarierna som anordnas i september. Dessa seminarier kommer bland annat att innehålla en del om interkulturell kommunikation:
– Det handlar om hur olika kulturella bakgrunder kan påverka vårt sätt att interagera med varandra, sa Anders Fredén.
– Och glöm inte att utforska studentportalen på webben. Vi lägger alltid ut nyheter och annan nyttig information om dina studier där, sa Jenny Borgqvist.

Jenny och Anders berättade också lite om olika stipendier på Chalmers. Frågor om sådana möjligheter kan e-postas till stipendier.aos@chalmers.se.

Stor kickoff den 13 september
Sofia Lindberg från Göteborg & Co informerade publiken om det välkomstprogram man har erbjudit de senaste sju åren.
– Ni är mycket viktiga ambassadörer för Göteborg, sa hon och uppmanade alla att anmäla sig till den stora kickoffen på Trädgårdsföreningen den 13 september.
– Vi har 2 500 fribiljetter till er! 1 000 studenter har redan registrerat sig, så missa inte det, sa Sofia Lindberg.

Foto: Jan-Olof Yxell och Torgil Störner (foto från Welcome Day 2011)

Lär dig mer om Welcome Week >>>
http://www.chalmers.se/en/education/student-life-at-chalmers/Pages/Welcome-week.aspx

Lär dig allt om CIRC här >>>
www.circ.chalmers.se

Läs mer om kickoffen på Trädgårn >>>
event.goteborg.com/student/kick-off