Prisat examensarbete i ergonomi


Johanna Almgren och Camilla Schaurig (bilden t h) har belönats med Ergonomi- och human factorssällskapets (EHSS) Studentpris 2012 för sitt examensarbete ”The influence of production ergonomics on product quality”.
– Det känns väldigt roligt och positivt att ämnesområdet uppmärksammas. Allt som kan bidra till att ergonomi i allmänhet – och alla tänkbara argument för att satsa mer på ergonomi – får mer fokus på sig är väldigt välkommet, säger Camilla Schaurig.

De båda chalmeristerna studerar masterprogrammet Production Engineering och utnämndes till vinnare av en enig studentpriskommitté:
”Ett viktigt arbete som påvisar en ytterligare dimension av helhetssyn på ergonomin. Johanna och Camilla tar upp den viktiga frågan om att ergonomi utan ekonomi har svårt att få genomslagskraft inom industrin. Deras arbete har stor betydelse för både arbetsmiljö och produktkvalitet och har skett i nära samarbete med ett industriföretag. Resultaten visade att det fanns samband mellan ergonomiskt mer riskfyllda arbetsstationer och ökade kvalitetsproblem. Studien är väl avvägd och mycket bra kompromisser har gjorts i den svåra uppgiften att koppla ergonomi och ekonomi baserat på vad ett företag har tillgängligt för ergo- och kvalitetsdata. Arbetet är väl planerat och noggrant genomfört och genomtänkt, med bra uppfattning och tydliga slutsatser”, skriver juryn i sin prismotivering.
Johanna Almgren (bilden t v) representerade författarduon på den internationella konferensen NES2012 i Stockholm i augusti, och fick där presentera sitt arbete:
– Det var enormt roligt att få EHSS Studentpris, eftersom det visar att vi uppmärksammade ett intressant område och gjorde det bra! Det var både nervöst och spännande att vara med på NES – de som var där och lyssnade var ju mycket mer insatta i ämnet än vad både jag och Camilla är. Vårt arbete fick ett mycket positivt mottagande och det ökar motivationen att fortsätta försöka belysa ergonomifrågor, något som inte alltid är så lätt, säger Johanna Almgren.

Foto: Cecilia Berlin och privat

Läs mer och ladda hem den vinnande uppsatsen >>>
www.chalmers.se/ppd/SV/aktuellt/nyhetsarkiv/ehss-studentpris-2012

Läs mer om Ergonomi & Human Factorssällskapet >>>
www.ergonomisallskapet.se

 

Läs mer om konferensen NES2012 >>>
www.nes2012.se

2 comments

  1. Svante Bergö

    Jag gläder mig speciellt med Camilla, som jag hade i flera ämnen på Donnergymnasiet och som jag träffat några gånger under chalmerstiden. När man läser uppsatsenkan man förstå att den prisbelönades!

    • Michael Nystås

      Roligt att höra, Svante! Jag hoppas snart kunna uppdatera inlägget med en bild på Camilla också 🙂