Bengt Lannö gästbloggar om Gustaf Dalén-föreläsningenDet är aldrig försent för trivsamma inlägg i Chalmeristbloggen.

Nu när hundraårsfirandet av Gustaf Daléns Nobelpris pågår som bäst – inte minst på Dalénmuseet i Stenstorp och på Lidingö – kan vi presentera en elegant skildring av Göran Grimvalls välbesökta Gustaf Dalén-föreläsning.
Bengt Lannö, till vardags flitig redaktör på Chalmersska Ingenjörsföreningens husorgan Avancons, debuterar härmed som bloggare.
Chalmeristbloggen tackar å det varmaste för att vi får använda texten, som tidigare varit publicerad i Avancons nr 1 2012.

Fredagen den 2 mars, på föreningens 105-årsdag, avnjöts årets Gustaf Dalén-föreläsning, för att hedra minnet av Chalmers förste Nobelpristagare. Passande nog hölls evenemanget i en välfylld Gustaf Dalén-sal, dit det flyttats på grund av extra många anmälda.
Efter att vi hälsats välkomna av rektor Karin Markides och Chalmersska Ingenjörsföreningens nya ordförande Iréne Svensson var det dags för en presentation av nobelpristagaren. I år är det ju för övrigt hundra år sedan Gustaf Dalén fick Nobelpriset i fysik.
Som traditionen numera bjuder hade Gustaf Daléns barnbarn Peter Keen, M66, vänligheten att berätta om sin morfar. Med hjälp av ord, bilder och filmklipp fick vi en inblick i både privatliv och uppfinnargärning. Vi fick följa Bonden, Soldaten, Fästmannen (Elma), Chalmeristen (1892-96), Ingenjören, Uppfinnaren, Företagsledaren, Nobelpristagaren (1912) och Familjeöverhuvudet Gustaf Dalén.

Aktiebolaget Gasaccumulator – fyrar. spisar, bilar mm
Vi fick klart för oss vilken enorm förbättring av de gasdrivna fyrarna som AGA-fyren innebar. Med hjälp av flera genialiska uppfinningar – t.ex klippapparaten, gasblandaren och den automatiska mantelbytaren – fick man upp till 93% (!) lägre bränsleförbrukning, i kombination med en lika otrolig förbättring av driftsäkerhet och livslängd.
Ett exempel: När en AGA-fyr i Göteborgs hamninlopp skulle flyttas passade man på att göra en ordentlig översyn. Det var liksom dags efter ca 50 års tjänst på en dykdalb (alla vet väl vad en dykdalb är?). När de tjocka lagren av måsskit forcerats och man äntligen blottat innandömet fick man till förvåning se en perfekt fungerande mekanism, i stort sett i nyskick. En annan AGA-fyr lär ha fungerat i över 70 år, utan vare sig renovering eller mankemang.

Var optimist!
Trots en svår olycka som tog hans syn och nästan hans liv var Gustaf Dalén en positiv människa och en god förebild för alla chalmerister. Han lät tillverka sin berömda Optimist-nål, som han gärna delade ut till behövande. Den finns fortfarande att köpa på Dalén-museet i Stenstorp, nära Falköping. Kostnaden är bara ett par blå papperslappar med en annan nobelpristagare på (!?).
Peter Keen lämnade så över till kvällens huvudtalare med orden ”det är inte ofta man träffar en problem-makare, som tillför så mycket positivt”.

Konst som fälthandbok
2011 års Gustaf Dalén-medaljör, Professor emeritus Göran Grimvall, F63, lotsade oss genom fysikens och teknikens underbara värld med hjälp av ett antal kända konstverk. Han visade på hur konstnärer gestaltade saker som regnbågar, vattendroppar, snöflingor, blixtar, vågor, speglingar och ljusfläckar med mera. Visste du t.ex att ljusfläckar på marken under ett lövverk inte har samma form som öppningarna i lövverket, utan är projektioner av ljuskällan, dvs solen (enligt den ursprungliga lådkamera-principen, Camera Obscura).
Gör då konstnärerna fel? Nej, inte nödvändigtvis, menade Göran Grimvall. Om man exempelvis avbildar en blixt som den ofta ser ut i verkligheten, är det inte säkert att alla förstår att det är en blixt. Detta bli särskilt viktigt när man arbetar med starkt förenklade visuella budskap, t.ex i varningsskyltar. Vätskedroppar uppfattas bäst som droppar om de har en lökform med spets uppåt, i stället för den tillplattade bullform de har i verkligheten.

Konsten att läsa en bruksanvisning
Vi fick också veta varför många skorstenar och radioantenner har en spiralformad profil, hur man kan skilja ubåtar från simmande rådjur och minkar, samt varför solen och fullmånen ser tillplattade ut nära horisonten. Men inte varför de ser så stora ut just där, för ingen av rådande teorier har bevisats, menade Grimvall.
Teknisk allmänbildning är inte att veta hur allting fungerar, utan snarare att kunna läsa en bruksanvisning, sa han också. Det är viktigt att kunna förstå och använda det tekniska språket.
En teknisk produkt måste inte vara fulländad, men den skall vara tillräckligt bra i förhållande till sin kravspecifikation, så att den kan  uppfylla sitt syfte.
Vår 44:e Gustaf Dalén-medaljör avrundade med att ge oss ännu ett litet klurigt problem: Han föddes i mars 1940, läste Teknisk Fysik på Chalmers 1959-63, blev doktor i Fasta Tillståndets Teori några år senare och for i slutet av 1970-talet till Kungliga Huvudkommunen. Trots att han nu varit verksam i över 32 år på KTH har han varit ännu längre tid på Chalmers. Hur går det ihop? Lösningen kommer i nästa nummer av Avançons.

Text: Bengt Lannö
Foto: Jan-Olof Yxell