Gästforskning i Singapore med kvalitetsfokus


Kvällsutsikt från gondol

Forskaren Ida Gremyr vid Teknikens ekonomi och organisation satsade på ett mer solsäkert alternativ än Sverige den här sommaren. Hon drog till Singapore och tillbringade hela juni som gästforskare vid National University of Singapore (NUS). Med sig hade hon familjen som också fick möjlighet att njuta av Singaporiansk värme men som trots allt råkade ut för en och annan tropisk regnskur.

– Familjen var nöjd med att få en solig sommar, vilket kanske inte hade varit fallet hemma i Sverige. Det gällde bara att vara beredd på hög luftfuktighet och värme samt att ha ett paraply i väskan för de korta men intensiva regnskurarna, berättar Ida.

Förutom att försöka undvika regn och rusk var Ida på plats vid NUS för att forska, vilket hon gjorde vid Department of Industrial and Systems Engineering tillsammans med professor Goh som Idas egen avdelning Industriell kvalitetsutveckling sedan tidigare har ett samarbete med.

Artikel, konferens och seminarium under hektiska veckor
Veckorna vid NUS hade flera syften, ett var att omarbeta en konferensartikel om robust konstruktionsmetodik och hållbar produktutveckling för att kunna skicka in den till en tidsskrift i september. Ett annat var att delta i konferensen Institute for Industrial Engineers Asia, där Ida ingick i programkommittén. Sist men inte minst syftade resan till att skapa nya kontakter på NUS.

– Under vistelsen höll jag ett seminarium om min forskning kring kvalitetsarbete  och det resulterade i nya kontakter t ex inom tjänsteutvecklingsområdet. Vi diskuterade också att börja arbeta med att skriva en lärobok, förklarar Ida.

Ida Gremyr till vänster och Vanajaha Siva (även hon från Chalmers) till höger

Annorlunda arbetsmiljö med många titlar och stängda dörrar
Något som förundrade och överraskade henne var den annorlunda arbetsmiljön, i Singapore var det betydligt mer formellt än i Sverige när det gällde att använda titlar och boka in möten i förväg.

– Jag saknade utrymme för spontana möten; de långa korridorerna med stängda dörrar där man inte vet om någon finns på plats kontoret eller inte är väldigt annorlunda från min vardagliga miljö, säger Ida.

När det gäller restips för någon som funderar på att åka dit menar Ida att Singapore är ett enkelt land att befinna sig i eftersom det är välorganiserat, rent och har en väldigt bra kollektivtrafik. Det gäller bara att inte glömma det där paraplyet.

Ida Gremyrs profilsida

National University of Singapore (NUS)

Institute for Industrial Engineers Asia, conference 2012