Hennes exjobb: Designa monter till BokmässanUnder Bokmässan i slutet av september kommer chalmeristen Anna Berencreutz att spela en viktig roll.
Den nybakade arkitekten har nämligen designat Nordens monter som examensarbete.
I en film på YouTube berättar hon mer om sina tankar bakom monterdesignen.
– Utgångspunkten var att ta tillvara på de resurser som vi i dag slänger, och istället återanvända och bygga på nånting bra genom arkitektur, förklarar Anna Berencreutz.
Norden är samlingsnamnet för de nordiska ländernas officiella samarbete inom Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet. I våras blev Anna Berencreutz tillfrågad om hon ville göra organisationens monter inför Bokmässan 2012.
– Jag undersökte hur man kan exponera och göra något attraktivt av spillmaterial, istället för att låta det bygga på miljöförstöringen. Jag vill visa att det är viktigt att ta tillvara på alla resurser som vi använder i samhället, säger hon i filmen på YouTube.

Mässmontern blev Anna Berencreutz väldigt konkreta examensarbete på Chalmers. Hennes arbete sponsrades av kemiföretaget Borealis, och det blev därför naturligt för Anna att fokusera på återvinning av plast.
– Det är gjort av kol, som verkligen är något av en miljöbov. För mig var det viktigt att se hur man kunde ta tillvara en spillbit från produktion och helt enkelt exponera det genom arkitektur, förklarar Anna.
Bland annat designade hon eleganta takkronor av gamla burklock.
Uppdraget är hedrande – och stort. Temat för årets bokmässa är nordisk litteratur och Nordens monter är evenemangets centrum.
– Tanken är att man ska känna sig välkommen att komma in i monterns många olika delar – gena genom den stora bokloungen eller komma fram till scenen och engagera sig i något av de samtal som pågår där, säger Anna Berencreutz.

Men det var också viktigt för henne att kunna stå för uppdragsgivarens värderingar. Nu är Anna laddad inför framtiden:
– Efter det här vill jag fortsätta att jobba med arkitektur som ett verktyg för att lyfta fram en mer hållbar vardagskultur där vi tar medvetna beslut kring vår livsstil. Som jag ser det kan det bli ganska olika projekt, som förhoppningsvis innebär ett sätt att väva ihop olika kreativa näringar, säger hon i en intervju med Nordens kommunikationschef Bodil Tingsby, som Chalmeristbloggen fått ta del av.

Bokmässan pågår den 27-30 september på Svenska Mässan i Göteborg. Nordens monter har nummer C02:02.

Foto: Dick Johansson, norden.org

Läs mer om Norden – de nordiska ländernas officiella samarbete >>>
www.norden.org

Läs mer om Bokmässan >>>
www.bokmassan.se

Läs mer om bokmässans nordiska tema >>>
www.bokmassan.se/nyheter/norden-i-fokus

One comment

  1. Pingback: Chalmeristerna du inte får missa på Bokmässan « Chalmeristbloggen