Nytt toppmodernt labb för produktionssystem invigsI eftermiddag invigs det nya toppmoderna Production Systems Laboratory (PSL) på Chalmers.
Här kommer företag kunna testa ny teknik och nya tankar kring både fysisk och kognitiv automation.
Ett färskt exempel visas i en film gjord av chalmeristen Christian Malmberg, som du kan se direkt här i Chalmeristbloggen.
Legobitar används ofta för att testa och demonstrera nya idéer inom produktionssystem, eftersom montering av produkter som är skapade med lego ger stora möjligheter till variation.
I filmen visas ett nytt studentprojekt där legobitar byggs ihop till en legobil i en helautomatisk process i det nya labbet.
Till invigningen i eftermiddag väntas drygt 130 deltagare, varav många från näringslivet.
Laboratoriets forskare kan nu fungera som bollplank för företagen, för att skapa nya ”set ups” och testa dem i labbet – vare sig det gäller rent manuella eller helautomatiserade montage.
PSL är del två av Chalmers nya innovationslaboratorium för produktion, där företag och forskare kan testa idéer för att ställa om till hållbar tillverkning av olika produkter.
Den första delen – Virtual Development Laboratory – invigdes förra hösten.
Den tredje delen – Manufacturing Laboratory – blir klar vid årsskiftet.

Program för invigningen
Invigningen startar klockan 14.00 i dag och beräknas pågå i fyra timmar. Själva invigningsceremonin äger rum klockan 14.30.
Klockan 15.15 vidtar livedemonstrationer där besökarna får se konkreta exempel på laboratoriets användningsområden och kapacitet: ”operators of the future”, ”point-cloud factories”, ”flexible production” och ”digital factory building blocks” är bara några av projekten som visas.
Klockan 17.00 avslutas invigningsdagen med buffé och musik av Göteborgsbandet Decorate the sky, som spelar experimentell pop inspirerad av The Cranberries, Björk, Kings of Convenience och Portishead.
Bandet består av Sandra Mattsson, Frida Mattsson, Hannah Hansen-Erlandsson, Lars Simonsen, Alexander Wik Friden, Johan Svahn, Hanna Landqvist och Hedvig Aspenberg. Flera av medlemmarna är chalmerister och kända från bland annat Chalmersspexet.

Production Systems Laboratory (PSL) ligger på Chalmers Tvärgata 4-6 på Campus Johanneberg.

Foto: Carina Schultz

Här kan du se en musikvideo med Decorate the sky och låten ”Nobody cares”:

Tjuvlyssna mer på Decorate the sky >>>
www.myspace.com/decoratethesky

Läs mer om Production Systems Laboratory >>>
www.chalmers.se/en/areas-of-advance/production/psl/Pages/default.aspx

Se bilder inifrån Chalmers nyaste labb >>>
mcaf.ee/zvp04

Läs nyheter om forskning som utförts i laboratoriet:
Människan slår roboten vid slutmontering >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Manniskan-slar-roboten-vid-slutmontering.aspx

Nytt verktyg ska ge bättre överblick på akuten >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Nytt-verktyg-ska-ge-battre-overblick-p%C3%A5-akuten.aspx