Första AB Volvostipendiaterna på plats


AB Volvo satsar en miljon kronor om året på ett nytt stipendium för utländska masterstudenter på Chalmers.
Stipendiet finansierar studieavgifterna för fyra studenter från Indien och Kina – varje år.
– Jag har alltid velat jobba på ett internationellt företag, säger Yuan Wenjing (t h) som är en av de nyutnämnda stipendiaterna som nyligen börjat på Chalmers.
Yuan är 22 år gammal och kommer från Kina. Hon kände till Chalmers sen tidigare eftersom hennes kusin också gått på högskolan. Nu är Yuan en av de första mottagarna av det nya stipendiet från AB Volvo.
Hon påbörjade nyligen studier på masterprogrammet Software Engineering.

Lekte hellre med pappas verktygslåda
Akhil Krishnan (bilden nedan) från Indien har också tilldelats stipendiet, och säger sig alltid ha varit intresserad av maskiner och redskap:
– Mina föräldrar brukade alltid säga att jag var lyckligare när jag fick leka med skiftnycklar och tänger från pappas verktygslåda än med leksaker, säger Akhil i en intervju på AB Volvos hemsida.
Akhil Krishnan ska plugga på masterprogrammet Automotive Engineering.
Förutom Yuan Wenjing och Akhil Krishnan har även Cui Gongpei och Rathinavel Jeyabalan tilldelats stipendiet – för studier på masterprogrammen Computer Systems and Networks respektive Electric Power Engineering.

Uppdrag att skapa fler stipendier
Peter Lindwall och Marianne Gyllensten jobbar som fundraisers på Chalmers. Deras uppdrag är att skapa nya stipendieprogram för studenter utanför EU/EES-området, som drabbas av de nya studieavgifter som infördes för ett år sedan.
– Det blev en avsevärd nedgång, men vi har klarat oss väl i förhållande till flera andra svenska högskolor, eftersom vi har en stark internationell miljö och stark dragningskraft, säger Peter Lindwall.
Chalmers erbjuder i dagsläget drygt 90 stipendier till utomeuropeiska masterstudenter. Samarbetet med AB Volvo är ett viktigt tillskott i den växande buketten.
– Vi är mycket glada för samarbetet och särskilt viktigt är det med företag som både ser och förstår den stora nytta som dylika samarbeten skapar, inte bara för stipendiaterna utan även för alla andra studenter som får nya nätverk och erfarenheter i en riktigt internationell studiemiljö på Chalmers, säger Peter Lindwall.

Vill säkra framtida kompetens
Anledningen till att AB Volvo satsar är att man vill trygga sin framtida kompetensförsörjning.
– Volvokoncernen har verksamhet i 190 länder. Det är helt nödvändigt för oss att kunna rekrytera duktiga medarbetare med olika bakgrund. Dessutom vill vi gärna bidra till en internationell studiemiljö, vilket vi tror är bra för alla, säger Kerstin Renard, Executive Vice President Corporate HR på AB Volvo.

Täcker studieavgifterna
Stipendierna täcker studieavgifterna för fyra studenter från Indien och Kina under två år. De masterprogram som stöds är inom fordonsteknik, elektroteknik, datorsystem, och nätverk eller mjukvaruutveckling.
Stipendieavtalet är en del av det Preferred Talent Partner-avtal som undertecknades mellan högskolan och Volvokoncernen i samband med Volvodagen på Chalmers den 4 maj. Det finns sedan tidigare ett motsvarande avtal med Volvokoncernen angående forskningssamverkan.
På bilden här nedan undertecknar Chalmers rektor och vd, Karin Markides, avtalet tillsammans med AB Volvos Kerstin Renard.

Text: Michael Nystås och Markus Lindberg, Volvo Group Newsdesk
Foto: Cicci Jonson, Bilduppdraget, och privat

Read full interview in English with scholarship holders Yuan Wenjing and Akhil Krishnan on the Volvo Group web site >>>
news.volvogroup.com/2012/05/04/a-new-tool-in-the-global-search-for-talent